image
Sursa foto: jurnal.md

Fostul președinte al raionului Criuleni, Ion Țurcan, constatat cu averi nejustificate de ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a identificat o diferență în sumă de 390 de mii de lei între veniturile și averea deținută de fostul președinte al raionului Criuleni și ex-viceministru al MAI, Ion Țurcan. ANI a decis transmiterea cauzei în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării acesteia.

Controlul averii a fost inițiat în aprilie 2021.Verificările au fost efectuate pentru perioada deținerii de către Ion Țurcan a mai multor funcții de conducere în cadrul MAI, inclusivcea de viceministru al MAI și cea de președinte de raion.

În baza materialelor probatorii acumulate la dosar, inspectorul de integritate a stabilit pentru anul 2019 că fostul viceministru nu a putut justifica suma de aproximativ 390 de mii de lei, se arată într-un comunicat al ANI.

Ion Țurcan a fost solicitat să-și expună opinia vizavi de suma investițiilor în construcția casei sale și a diferenței substanțiale depistate. Acesta a menționat că în perioada 2005-2021 a efectuat mai  multe lucrări la casă din forțele proprii și cu ajutorul prietenilor. Iar, referitor la diferența dintre avere și venituri, subiectul nu a putut justifica cu acte proviniența acesteia.

Astfel, pentru deținerea nejustificative a sumei de 390 de mii lei, inspectorul a decis transmiterea cauzei în instanța de judecată în vederea dispunerii confiscării acesteia.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să fie decăzut din dreptul de exercita o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: