image
Sursa foto: jurnal.md

„ÎMPRUMUTUL” - povestea unui deținut care susține că a ajuns la pușcărie pentru că a cerut bani de la Damir (VIDEO)

Ilan Șor, Vlad Filat și Veaceslav Platon, care anii trecuți au fost condamnați la închisoare pentru escrocherie, spălare de bani, trafic de influență, luare de mită, delapidarea băncilor statului, dar în prezent se află la libertate, au primit pedepse mai blânde decât alți deținuți acuzați de furturi de mii de ori mai mici și care nu se bucură de toleranța insituțiilor de drept pentru a fi eliberați înainte de termen.

„Împrumutul” este un nou material realizat de jurnaliștii Pavel Păduraru și Mihaela Culcinschi pentru Jurnal.md despre unul dintre acești condamnați, pe nume Alexandru Sârghi, care își ispășește pedeapsa la Penitenciarul nr. 2 din Lipcani. Potrivit autorilor, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu le-a permis să se întâlnească cu deținutul până când acesta a fost nevoit să declare greva foamei în semn de protest față de refuzul instituției.

La rândul său, Alexandru Sârghi consideră că întâlnirea sa cu jurnaliștii de la Jurnal.md nu le-a convenit unor angajați în sistemul penitenciar, care se află în relații apropiate cu Dorin Damir, finul lui Vladimir Plahotniuc. Și aceasta pentru că cele 14 dosare în care a figurat ca bănuit sau învinuit ar fi fost intentate după ce el ar fi cerut un împrumut de la Damir, care i-ar fi cerut în schimb să-i cedeze afacerea, susține deținutul. Mai mult, Sârghi subliniază că, în primii ani de detenție, i s-ar fi propus să ajungă la o înțelegere amiabilă cu Damir pentru a obține libertatea.

Jurnal.md nu-și propune să demonstreze vinovăția sau nevinovăția lui Alexandru Sârghi, ci doar relatează despre modul în care acestuia i-au fost instrumentate cauzele penale și despre gafele evidente comise intenționat sau din nepăsare de către procurori și judecători. Inclusiv în baza unor copii neautentificate și a unor acte false, acesta a fost condamnat la 18 ani și 5 luni de pușcărie pentru escrocherie și delapidarea averii străine.

Alexandru Levinschi, avocatul lui Dorin Damir, afirmă că nu-l cunoaște pe Alexandru Sârghi și califică acuzațiile acestuia drept insinuări.

Menționăm că în prezent Dorin Damir se află în arest preventiv, fiind acuzat de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Potrivit procurorilor, el ar fi comis aceste infracțiuni în anii 2017-2019, când era angajat ilegal în calitate de „ofițer superior sub acoperire” în Direcția Operațiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații. În acea perioadă, Damir ar fi verificat jurnaliștii și angajații misiunilor diplomatice și ar fi avizat candidații la funcțiile de judecători.

Noutăţile partenerilor

comentarii: