(video/update) Stoianoglo, cu declarații la Curtea de Apel: Cine ar sta în spatele reținerii sale

La această oră, la Curtea de Apel Chișinău are loc ședința în care se examinează recursul procurorului Victor Furtună, care cere schimbarea măsurii preventive de arest pentru Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Acesta a declarat că în spatele reținerii sale ar sta „beneficiarii furtului miliardului, interesele cărora coincid cu cele ale actualei clase politice”.

Foto: captura ecran

16:20 Alexandr Stoianoglo: Mai multe persoane au venit să îl susțină pe Procurorul General suspendat din funcție, în timp ce magistrații sunt în ședință cu ușile închise.

15:55 Alexandr Stoianoglo: De atâta timp sunt învinuit că l-am eliberat pe Platon, dar de ce nimeni nu spune despre decizia în privința dumnealui și ședința care a fost arătată în toată țara? Sunt sigur că domnul a fost implicat în alte chestii. Dar de ce până la numirea mea în 2020 dosarele nu au fost examinate? În 2016, Platon a fost adus în țară de Plahotniuc, cu avionul personal, din banii proprii. Care a fost interesul lui Plahotniuc să îl aducă silit în țară din banii proprii?

15:45 Alexandr Stoianoglo: Unicul scop este înlăturarea mea din funcția de Procuror General și asta s-a realizat cu succes. Încurc actualei conduceri, deoarece toți alți demnitari de stat au depus cereri de demisie, iar eu am fost promovat în baza concursului organizat de conducerea actuală. Sunt gata să răspund la orice întrebare, dar nimeni nu mă ascultă. Am spus că nu plec, pentru că am format o echipă în Procuratură.

15:35 Alexandr Stoianoglo: Nu am nicio legătură cu politicienii. Nu sunt cunoscut cu niciunul dintre deputații care au participat la protestul dinainte de ședința de azi. Știu că este așa deputat Bolea, nu îl cunosc personal.

15:30 Alexandr Stoianoglo: Când a devenit Maia Sandu președinte, am avut marea speranță că vom face o echipă comună în lupta contra corupției, dar cu regret, ea până acum nu poate să uite că concursul pe care ea l-a organizat și promovat l-am câștigat eu. Nu am avut niciodată conflicte cu doamna. Apoi a fost mereu presiune asupra Procuraturii. În cadrul Consiliului Suprem de Securitate permanent au fost puse întrebări despre dosare penale, cu care CSS nu are nicIo tangență, de asta nu răspund nici eu, la fel cum judecătorii din instanța asta nu răspund pentru deciziile pe care le adoptă judecătorii din prima instanță. Așa și eu, eu nu investighez dosare. Dacă măcar un procuror spune că eu am dat indicații, eu sunt gata să răspund.

15:25 Alexandr Stoianoglo: După aceste evenimente sunt persoane interesate, stau beneficiarii furtului miliardului, interesele cărora coincid cu cele ale actualei clase politice. Toți politicienii care se află la putere și-au exprimat poziția cu privire la eliberearea mea din funcție. Legea a fost adoptată doar pentru a-l evalua anume pe Stoianoglo și a-l îndepărta din funcție. Eu am ce prezenta pe toate direcțiile. În perioada mea de activitate, Procuratura a avut progrese pe toate direcțiile, a încetat să fie o structură care decidea întrebările financiare.

15:20 Alexandr Stoianoglo: Am vrut să restabilim legalitatea, integritatea Procuraturii. Nu am avit niciun dosar la comandă, nu a fost arestată nicio persoană. Am schimbat multe lucruri în cadrul Procuraturii și toată lumea cred că a simțit. Dacă politicul crede că așa va fi mai bine, e treaba politicului. Nu cred că influența politicului va schimba ceva în bine. Dacă vreți să știți situația reală din Procuratură, comunicați cu procurorii din teritoriu, cei din PG și ei vor povesti care e starea de lucruri. În cazul lui Harunjen au ieșit procurorii să îl susțină. Eu nu am nevoie de susținerea procurorilor, fiecare are familie, au planuri de viitor, cu părere de rău, nu fiecare își poate expune poziția, 30 de ani am trăit așa, sub presiune. Eu am dat posibilitatea procuraturii să respire cu totul altfel, i-am atenționat mereu pe procurori să privească cum trăiesc oamenii, să nu vadă în fiecare om un infractor.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA:


Mai devreme, mai mulți deputați PSRM, dar și cetățeni cu pancarte, au protestat la Curtea de Apel Chișinău, în apărarea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Aceștia au scandat „Nu dictaturii! Vrem dreptate! Vrem o justiție corectă! Libertate lui Stoianoglo! Rușine! Moldova!”

Curtea de Apel Chișinău examinează, astăzi, recursul procurorului Victor Furtună în cadrul dosarului Stoianoglo, care cere schimbarea măsurii preventive de arest. Ședința a început la ora 13:00.

Acum 3 zile, procurorul Victor Furtună a contestat încheierea judecătorului de instrucție care l-a plasat pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în arest la domiciliu.

În aceeași zi, avocații lui Stoianoglo au anunțat că atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia de plasare în arest la domiciliu a Procurorului General suspendat.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub