Online sau închise? Ministerul Educației dezminte informația privind închiderea școlilor în contextul situației excepționale

Situația excepțională în sectorul energetic nu va afecta procesul educațional. Ministerul Educației și Cercetării dezminte informația potrivit căreia școlile ar putea fi închise, iar elevii să treacă la învățământ online în următoarele două săptămâni din cauza crizei energetice.

Foto: UNIMEDIA

Toate instituțiile de învățământ general din țară activează în regim normal, iar dacă vor interveni schimbări în activitatea școlilor și grădinițelor pe fundalul instituirii de către Comisia pentru Situații Excepționale a stării de alertă în sectorul gazelor naturale, Ministerul Educației va reveni cu precizări”, menționează MECC.

Potrivit hotărârii CSE, Ministerul Educației și Cercetării va evalua, în comun cu autoritățile publice locale, în termen de 14 zile, capacitatea și necesitățile de funcționare a instituțiilor de învățământ publice și private în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale și va elabora scenarii pentru desfășurarea procesului de studii în condițiile situației excepționale, adică regim online sau chiar sistarea acestora.


În cadrul ședinței de ieri a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița, a fost anunţată starea de alertă în ceea ce priveşte sectorul energetic al țării, astfel încât instituțiile statului să ia măsuri concrete pentru a preveni o eventuală declanșare a unei situații de urgență și pentru a asigura aprovizionarea țării cu gaze naturale.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că nu a reușit să aibă o întrevedere cu președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Alexei Miller, în cadrul vizitei sale în Federația Rusă „din motive obiective”. În schimb, a purtat discuții cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de Management Gazprom și director general al Gazprom export.

Recent, MoldovaGaz a solicitat consumatorilor să fie mai economi.

Prețul stabilit conform contractului prelungit cu Gazprom este de 790 de dolari pentru mia de metri cubi, în luna octombrie. Contractul între MoldovaGaz și Gazprom a fost prelungit pentru 1 lună. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că prețul prevăzut în contractul prelungit de livrare a gazelor nu va crește plata de facturare atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Și liderul PSRM, aflat într-o vizită la Moscova, a declarat că l-a rugat pe Dmitri Kozak să prelungească livrarea gazelor la contractul vechi - 230 dolari pentru o mie de metri cubi.


Pub