Stoianoglo răspunde acuzațiilor privind eliberarea lui Platon: Toți mă învinuiesc, dar nu se întreabă de ce Plahotniuc l-a adus cu avionul personal

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, neagă acuzațiile precum că ar fi avut vreun interes în eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Acesta susține că întrebările care îi sunt puse, cu referire la dosarul lui Platon, ar trebui redirecționate către procurorii de caz, dar și că unele evenimente care au avut loc în 2016 ridică multe semne de întrebare.

Foto: UNIMEDIA

„De atâta timp sunt învinuit că l-am eliberat pe Platon, dar de ce nimeni nu spune despre decizia în privința dumnealui și ședința care a fost arătată în toată țara? Puteți clarifica cu juriștii orice întrebare.Eu nu sunt apărătorul lui, sunt sigur că domnul a fost implicat în alte chestii, dar vedeți cum pun oamenii întrebarea. Dar de ce până la numirea mea în 2019, aproape 2020, dosarele nu au fost examinate? În 2016, Platon a fost adus în țară de Plahotniuc, cu avionul personal, din banii proprii. Care a fost interesul lui Plahotniuc să îl aducă silit în țară din banii proprii?”, a menționat Procurorul General suspendat.

La 20 aprilie 2017, Platon a fost condamnat în dosarul privind frauda bancară la 18 ani de închisoare, iar pe 15 iunie 2020, el a fost eliberat din detenție, după patru ani petrecuți în Penitenciarul nr. 13.

La sfârșitul lunii mai 2021, Procuratura Generală a renunțat la acuzațiile în adresa lui Veaceslav Platon în dosarul ce privește frauda bancară.

Ulterior, la 14 iunie, omul de afaceri a fost achitat în dosarul fraudei bancare. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, fiind definitivă.

Platon avea programată o ședință de judecată pe un alt dosar, în a doua jumătate a lunii august, însă la mijlocul lunii iulie a plecat la Londra, cu o cursă avia, iar deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că acesta a fugit din țară și l-a acuzat pe Stoianoglo pentru acest lucru.

Stoianoglo declara, atunci, că „este în interesul lui Platon să revină, pentru a se prezenta în fața magistraților pe dosarele pe care încă le are pe rol”, lucru care nu s-a întâmplat.

La începutul lunii septembrie, Veaceslav Platon a fost dat în căutare de Interpol. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către șeful Biroului Național Central Interpol din Moldova, Viorel Țentiu.


Pub