Chișinău în 10 cântece de dragoste (și nu prea)

Chișinăul își sărbătorește astăzi Hramul orașului. Și pentru că în acest an nu vor fi organizate concerte grandioase, avem totuși chef de sărbătoare, chiar dacă vom dansa acasă (măcar și pe masă). Așa că ne-am propus să facem o listă cu cântece cunoscute și mai puțin cunoscute, haioase și mai puțin haioase, în care este pomenită capitala.

„La Ciocana”, Gândul Mâței

Piesa trupei Gândul Mâței a fost lansată în secolul trecut, adică înainte de anul 2000, când Nicu Țărnă încă purta plete lungi, era reprezentant al „generației în blugi” și cânta: „La Ciocana se bea vin cu cana / La Ciocana fetiţele sunt blană / La Ciocana eu ascult Nirvana”.

„Troleibuzul 25”, Sergiu Cibotaru 

Piesa „Troleibuzul 25”, interpretată de Sergiu Cibotaru, a fost lansată prin 2009. Clipul a fost realizat de regizorul Viorel Mardare. Eh, rar cine din acea perioadă care nu a auzit cuvintele „Posta Veche/ Licurici / Capitală europeană / Monument lui Urecheanu”. Urecheanu demult se ocupă doar de motocicleta lui, însă piesa este ascultată și actuală chiar și azi. 

„Chișinău – Verona”, Pasha Parfeny

Piesa lansată în 2015 este de fapt una de dragoste. Dar unde dacă nu în clipul acestei piese poți să-l vezi pe Pasha Parfeny culcat și cântând la ukulele pe construcția „CHIȘINĂU” de la intrarea în oraș?

„Plec din Chișinău”, 7 Klasse

Una din cele mai frumoase piese ale trupei 7 Klasse. Chiar dacă piesa tot este una de dragoste, versurile „Știi ce am să fac eu? / Am să plec din Chișinău / Te iau cu mine-n lumea mare / Tu să fii talismanul meu” ne face să includem această piesă în lista noastră.

„Orașul meu”, Tania Cerga

„Poate ca nu e cel mai mare / Dar e cel mai aproape de soare”, cântă Tania Cerga în „Orașul meu”. 

„Vara a venit”, Andi Bolo

Dacă vrei să vezi ceva care să te facă să zâmbești, cred că clipul pentru această piesă este tocmai pentru tine. Andrei Bolocan, prezentat în contextul piesei „Vara a venit” ca Andi Bolo, apare într-un sacou (cu multe măsuri peste umerii lui), cu părul lins și cărare în mijloc. Comediantul încearcă să se cațere pe construcția de beton și oțel a denumirii orașului, se rostogolește prin iarbă și dansează pe plaja lacului de la Valea Trandafirilor sub ritmurile piesei – „Vara a venit în Chișinău / Toată lumea vrea să se distreze”.

„Kишинев как слышно?”, de SVOI

Doi tineri au lansat piesa „Kишинев как слышно?” încă prin 2008. „ Kишинев! Ботаника! Как слышно? Буюканы! Как слышно? Центр города, ваши руки выше!” cântau cei doi pe ritmuri de hip-hop. Cu siguranță putem considera acest cântec unul dedicat orașului Chișinău, cel puțin asta spun cuvintele lor – „Здесь мои друзья, значит, это мой дом! / Где бы я ни был, этот город в сердце моем!” (trad. în rom. Prietenii mei sunt aici, deci aceasta este casa mea! Oriunde aș fi, acest oraș este în inima mea!”

„Străzile din Chișinău”, Anatol Dumitraș

„Mie-mi plac la nebunie / Străzile din Chișinău / Unde toată lumea știe / Ce e bine, ce e rău”, cânta cândva regretatul artist Anatol Dumitraș – o piesă foarte frumoasă dedicată orașului de seară și a fetelor din Chișinău.

„În oraș la Chișinău”, Oxana și Georgeta Ciorici

Credem că de pe această listă nu poate să lipsească piesa „În oraș la Chișinău”. Era un adevărat hit al anilor ‘80. Cântecul a fost scris de Mihai Dolgan pe textul lui Dumitru Matcovschi. Era interpretată de surorile Oxana și Georgeta Ciorici. 

„Oraşul meu”, Sofia Rotaru

Încheiem această listă cu imnul orașului Chișinău. „Orașul meu” este cântecul de debut pe scena profesionistă a Sofiei Rotaru. Cântecul, scris de Eugen Doga pe textul lui Gheorghe Vodă, a devenit imn al Capitalei în 1998. 

„Cântec despre Chișinău”, Maria Codreanu

În anii ’70, Maria Codreanu cucerea Chișinăul prin farmecul și talentul său.  „Doi ochi frumoși, ochi negri, ochii tăi/Lumina sufletului meu/Ne-a dăruit orașul dragostei/Fermecătorul Chișinău”, cânta frumoasa artistă în „Cântec despre Chișinău”. Piesa a fost una din cele mai populare la acea vreme.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.