Convenția de la Istanbul, ratificată în a doua lectură. BCS a părăsit sala, în semn de protest. Novac: „Un act rușinos”

Proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost aprobat, în lectura a doua, cu 54 de voturi ale deputaților din Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”. În semn de protest față de respingerea amendamentului propus de către deputatul Grigore Novac pentru cea de-a doua lectură, deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe plenare și nu au participat la procedura de vot.

Foto: Colaj

„Am propus un amendament, cu părere de rău el nu a fost susținut și eu înțeleg și raționamentul de ce nu a fost susținut, dar eu totuși mă adresez către dumneavoastră să intrați în esența acestei convenții. Nu are nimic aici absolut cu violența asupra femeilor, lucrurile stau ascunse la articolul 3, litera (c) și (f). Dacă nu ați citit vă spun eu, la litera (f) este indicat expres că femeile includ fetele până la vârsta de 18 ani, dar după 18 ani ele cine sunt? Litera (c), gen va însemna comportamentele, activitățile și atributele construite social pe care o societate le consideră adecvate pentru femei și bărbați. Dacă am să vă întreb care este rolul acestei convenții în apărarea drepturilor femeilor și cu ce suplimentar scapă femeile de violență, nu veți găsi răspuns, pentru că răspunsul nici nu poate fi logic.

Amendamentul care îl propun acum sună în felul următor, art 7. din Proiectul de lege va avea următorul conținut - R. Moldova declară că va aplica Convenția menționată în conformitate cu principiile și dispozițiile Constituției R. Moldova. Statul R. Moldova își rezerva dreptul de a recunoaște și a utiliza doar noțiunea de sex biologic prevăzută de Constituția și legislația națională.

Dacă sunteți mândri de ceea ce faceți acuma să știți că o țară întreagă o să vadă ceea ce faceți. În situația în care amendamentul nu a fost susținut Fracțiunea Blocului Comuniștilor și a Socialiștilor nu dorește să participe la acest act rușinos care va avea loc peste câteva secunde și în semn de protest părăsim sala de ședințe”, a spus Grigore Novac.

Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.

Astfel, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017. Pentru orice stat care aderă, Convenția intră în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării perioadei de trei luni de la data transmiterii documentului pentru păstrare către Secretarul general al Consiliului Europei.



Pub