Iurie Muntean, despre „criza energetică”: Aceasta putea fi evitată, dacă partidul de la guvernare, indiferent care este, avea un plan structurat

Întrebat despre posibilitățile de prevenire a crizei energetice din țară, dar și „altor probleme”, fost viceministru al Economiei, Iurie Muntean, a răspuns că „aceasta ar fi fost posibil, dacă partidul de la guvernare, indiferent care este, avea un plan structurat pe direcții”. Declarațiile au fost făcute de Muntean în platoul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

Foto: Captură video

„Eu consider, ba chiar sunt ferm convins că ceea e urmărim noi deja de mai bine de trei luni, toate aceste evoluții, eveniment, trenduri și scandaluri ar fi putut evitate ușor, dacă partidul, nu are importanță ce partid, ajuns la guvernare pe 11 ar fi avut un plan de acțiuni structurat pe direcții: economie, inclusiv industrie și agricultură, provocările cu care se confrunta statul inclusiv ghetoul energetic, probleme pe plan ar fi putut fi evitate, nu totalmente, dar cel puțin puternic atenuate.

Prima ședință a Parlamentului ar fi putut să se petreacă cel puțin nu pe 29 iulie, practic peste trei săptămâni după alegeri, adică și Guvernul putea fi maxim în două săptămâni aprobat. Și acel Guvern aprobat, ar fi putut anticipând venirea perioadei de toamnă-iarnă să înceapă negocierile cu furnizorii de carburanți, așa cum au procedat alte țări. În august Ungaria și Serbia, abordând încă din august problema au reușit să obțină contracte de lungă durată”, a afirmat Muntean.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis să declare stare de alertă în sectorul energetic, pentru a evita o eventuală criză. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.


Pub