image
Sursa foto: jurnal.md

Îmbulzeală online la schimbarea plăcuțelor de înmatriculare transnistrene

Locuitorii din stânga Nistrului care vor să-și schimbe numărul de înmatriculare transnistrean al mașinii pe unul neutru se mai pot înscrie în rândul electronic abia pentru anul viitor. Toate locurile pentru acest an au fost ocupate.

Numerele neutre permit șoferilor transnistreni să circule în străinătate și au devenit foarte solicitate după ce Ucraina a interzis, din 1 octombrie, circulația pe teritoriul său a mașinilor cu numere transnistrene.

Până atunci, serviciul nu era foarte solicitat, iar administrația de la Tiraspol folosea ca argument propagandistic faptul că locuitorii regiunii nu sunt interesați să-și schimbe numerele de înmatriculare la mașini, spunând că doar 5 la sută din proprietarii de autovehicule din regiune au schimbat numerele de înmatriculare.

Miercuri, 19 octombrie, departamentul de interne de la Tiraspol a anunțat să la indicația liderului separatist Vadim Krasnoselski a fost deschisă înregistrarea în rândul electronic pentru perioada ianuarie – mai 2022, transmite Europa Liberă.

Chișinăul și Tiraspolul au convenit încă în 2018 ca automobilele din regiunea transnistreană să fie înmatriculate cu numere „neutre” pentru a fi admise în traficul internațional, dar şi pentru ca autoritățile constituționale să poată documenta şi ţine evidența acestor mașini.

În acest scop au fost deschise oficii teritoriale ale Agenției Servicii Publice a Republicii Moldova, la Tiraspol și Râbnița, și a fost simplificat mecanismul de acordare a acestor plăcuțe.

Această cerință trebuia să intre în vigoare încă pe 15 ianuarie 2021, însă a fost amânată până la 1 septembrie, pe motiv că populația nu a fost suficient informată cu privire la aceste măsuri. Deşi Chișinăul a cerut o nouă amânare a termenului de punere în practică a obligativității plăcuțelor neutre, Ucraina nu a ținut cont de acest demers și a închis accesul pe teritoriul său a mașinilor transnistrene de la 1 octombrie 2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: