image
Sursa foto: jurnal.md

Singura femeie din Republica Moldova care face mâini și picioare artificiale pentru persoanele cu dizabilități

În Republica Moldova există o singură femeie care face mâini și picioare artificiale pentru persoanele cu dizabilități. Nadejda Nogai a devenit practic de neînlocuit în această meserie, cu o vechime de 35 de ani. Femeia spune că în tot ceea ce face pune suflet pentru a reda speranța celor care îi trec pragul.

„Eu sunt singură pe acest sector. Desigur este greu și obositor. Acesta e lucru bărbătesc, nu e lucru femeiesc, și e murdar, foarte murdar. Eu sunt obișnuită, îmi iubesc lucru”, afirmă Nadejda Nogai.

O astfel de secție, de prelucrare a echipamentelor şi dispozitivelor pentru persoanele cu nevoi speciale, nu mai găsim nicăieri în Republica Moldova.

Nadejda Nogai a ajuns specialist în proteze și echipamente pentru persoane cu nevoi speciale în anul 1986. Avea doar 17 ani și era o tânără harnică și săritoare la nevoie.

„Așa erau timpurile celea. Eu de la 17 ani lucrez aici. E aproape de lucru și aveam copii mici și să nu mai plătesc transportul”, povesgtește femeia.

De vreo 35 de ani stă mai mult aici, decât acasă. În peste trei decenii de muncă a trecut prin multe, dar atitudinea față de meserie și sentimentul față de persoanele aflate în dificultate i-au dat mereu puteri.

Cu răbdare și mare atenție, Nadejda Nogai trasează punct cu punct o nouă fațadă a protezei. Iar dacă întâlnește dificultăți în confecționarea unei proteze, apelează la colegi.

„Când am nevoie, dacă e greu, vin băieții și mă ajută, dar asta e rar când se întâmplă. Mă descurc eu singură. Eu am cinci copii și am fost voinică toată viața și aici tot sunt voinică”, spune Nadejda Nogai.

A muncit mult și din greu, dar trebuia să facă faţă numărului mare de cereri din partea unor oameni bătuți de soartă. De serviciile ei beneficiază gratuit sute de persoane.

Nadejda Nogai lucrează la Centrul de Protezare și Reabilitare din Chișinău. Este singura instituție specializată. Colegii au doar cuvinte de laudă pentru Nadejda Nogai.

„E ultima etapă de finalizare a protezei, de ea depinde practic esteticul protezei, are o experiență de mulți ani și chiar dacă noi facem o gafă, doamna o rezolvă. Noi avem o stimă față de ea că face un lucru bărbătesc cu ciocanul, cu toate. E un lucru greu, aici e greu”, a menționat Oleg Tropin, șef secție protezare.

Nadejda Nogai consideră că nu este greu pentru o femeie să practice o meserie mai mult bărbătească, dacă o faci din plăcere. Important e să ai satisfacție de la muncă și să faci față provocărilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: