Rezumat din Parlament: Moțiune contra lui Litvinenco și ratificarea Convenției de la Istanbul

Parlamentul s-a întrunit azi în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse 18 puncte, însă doar această ordine a fost dezbătută mai bine de o oră. Această dezbatere s-a întâmplat deoarece opoziția a solicitat de mai multe ori audierea prim-ministrului și ministrului infrastructurii în legătură cu criza gazelor.

În debutul ședinței fracțiunea BCS a anunțat depunerea unei moțiuni simple contra ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Acestuia i se impută progrese lente în privința reformei justiției, dar și poziția dubioasă pe care ar fi avut-o acesta în mersul dosarului Procurorului General. Moțiunea ar urma să fie discutată în termen de două săptămâni.

Ce au adoptat azi deputații:

  • Deputații au votat în a doua lectură modificarea legii cu privire la bugetul de stat pentru 2021. Astfel, potrivit revizuirilor, veniturile bugetului de stat au fost majorate cu circa 3,7 miliarde de lei (sau 8,9%), cheltuielile – cu 1,2 miliarde de lei (sau 2,2%). Astfel, deficitul bugetar s-a micșorat cu 2,5 miliarde de lei (16,8%). Tot azi deputații au votat și modificarea Bugetului Asigurărilor sociale de stat pentru 2021. Noile cheltuieli includ alte peste un miliard de lei, cauzate de majorările pensiei minime până la 2000 de lei, dar și majorarea altor indemnizații.Proiectele bugetelor urmează să meargă la promulgare la președinție.
  • Republica Moldova va accesa 236 de milioane de dolari de la FMI. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea bugetului de stat. Un proiect de lege în acest sens a fost votat azi în a doua lectură.
  • În a doua și ultima lectură a fost votat acordul de împrumut a 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială. Banii sunt destinați proiectului „Răspuns de Urgență la Covid-19”.
  • Deputații au votat în a doua lectură un proiect de lege ce prevede acordarea de zile libere unuia din părinți în perioada stării de urgență în sănătate publică. Astfel, beneficiarii vor primi jumătate de salariu cât stau acasă, dacă instituția unde studiază copiii lor va desfășura lecțiile în regim online. Deputații au mai aprobat completarea Codului muncii cu un articol, care va permite angajatorului să stabilească un regim de activitate redusă pentru cel puțin o pătrime din numărul total al lucrătorilor. Salariaților cu regim de activitate redusă li se va plăti salariul conform timpului efectiv prestat, iar diferența va fi achitată parțial din bugetul de stat.
  • Personalul administrativ-gospodăresc din cadrul instituțiilor medico-sanitare vor beneficia, începând cu 1 noiembrie 2021, de o majorare cu 57 la sută a salariilor. Un proiect privind modificarea Legii fondurilor obligatorii de asistență medicală a fost adoptat de deputați în lectura a doua în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Astfel, muncitorii necalificați vor beneficia de o majorare a salariului de la 2470 lei până la 3840 lei. Pentru muncitorii calificați salariu va constitui 5040 lei, față de 3240 stabilit anterior. Salariul specialiștilor cu studii superioare încadrați în aceste instituții va fi majorat de la 5850 lei la 9090 lei.
  • Aproape 30 de acte legislative vor fi modificate în scopul depășirii constrângerilor existente care limitează posibilitățile de interacțiune digitală. Proiectul a primit votul deputaților în prima lectură. Prevederile noi exclud anumite proceduri ce obligă antreprenorii să se prezinte fizic la Agenția Servicii Publice și, concomitent, includerea prevederilor care ar facilita interacțiunea la distanță, utilizând semnătura digitală. Adițional, se propune recunoașterea doar a semnăturilor electronice avansate calificate din Uniunea Europeană, care ar permite investitorilor existenți să semneze documente în Republica Moldova și să prezinte documente din statele UE.
  • Parlamentul a votat în lectură finală o serie de modificări la legea privind controlul tutunului. Astfel, documentul interzice expunerea la vedere a produselor de tutun, dar și a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a produselor din tutun și a produselor conexe. Afectate de aceste noi prevederi sunt produsele iQOS, care vor trebui să se supună unui regim juridic similar cu țigările obișnuite.
  • Deputații au votat în prima lectură un proiect care urmărește anularea „secretului offshore” și transparentizarea maximă a societăților comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova. Odată intrată în vigoare, legea va obliga Agenția Servicii Publice să asigure publicarea informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în portalul cu date deschise.
  • Parlamentul a adoptat în a doua lectură Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.