‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA anunță un proiect pentru a permite cultivarea cânepii industriale

MAIA anunță un proiect pentru a permite cultivarea cânepii industriale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a făcut public un anunț privind intenția de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 1382/2006 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope.

Modificările vor avea drept scop diferențierea cânepii industriale (Cannabis sativa) de alte tipuri de cânepă, ajustarea cadrului normativ național cu regelementările Convenției unice asupra stupefiantelor din 30 martie 1961 și ar permite utilizarea cânepii industriale exclusiv în scopuri horticole și industriale. 

Amintim că, potrivit specialiștilor Cannabis sativa, adică cânepa industrială, se deosebește de cânepa stupefiantă Cannabis Indica și conține substanța cu efecte psihoactive – tetrahydrocannabinol (THC) în cantitatea de doar 0,2%, (spre deosebire de cânepa stupefiantă care conține THC aproximativ 20%).

Totodată, specialiștii susțin că permiterea cultivării cânepii industriale va duce la obținerea profiturilor mult mai mari comparativ cu cele obținute de la culturile de câmp tradiționale.

„Diferența dintre Cannabis Indica și Cannabis Sativa, ca formă, conținut, culoare și mărime a plantei, precum și ca destinație este clară și oricine, chiar și fără o pregătire specială, o poate percepe. În plus, cânepa industrială nu permite dezvoltarea cânepii stupefiante, astfel că nu există riscul de a cultiva cânepa stupefiantă ce este interzisă în cazul cultivării cânepii industriale”, a menționat Victor Melnic, doctor în științe biologice.

Propunerile, sugestiile şi recomandările părților interesate, cu privire la elaborarea proiectului menționat, pot fi expediate în adresa Ministerului Agriculturii și Industrie Alimentare și Direcției politici în sectorul vegetal.

Persoana responsabilă: Ghenadie RUSU, consultant principal, 022-204-540, email: [email protected].

‹ adv ›

Termenul limită de prezentare a propunerilor – 28 octombrie 2021.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

  1. Cânepa este o cultură tehnică cu un larg spectru de producere a articolelor industriale,farmaceutice,alimentare,energetice, cosmetice, agricole. Unde și cui ar fi posibil sî le vindem? Reeșind din faptul că autoritățile noastre nu pot găsi până azi posibilitatea legalizării acestei plante inofensive, fiind lipsiți de posibilitatea încheerii de contracte de vânzări, nu putem face o analiză reală a pieței. Ne vom axa pe câteva poziții evidente… Majoritatea țărilor Europei s-au angajat ca din 2022 și 2023 să interzică utilizarea plasticului în rețelele comerciale. Singura ieșire reală – este hârtia , adică celuloza. Un ha de cânepă produce celuloză cât 4 ha. de pădure. Avem astăzi o criză energetică fatală. Dacă aveam cîte 100 ha de cânepă la fiecare localitate rurală, aveam astăzi o rezervă pentru situații excepționale(1 ha de cânepă – 10 tone de brichete cu termica cărbunelui).

  2. Mă interesează acest argument. Deci aş vrea să ştiu dacă este vreo lege în Republica Moldova care permite şi tutelează cultivarea cânepei sativa? Cultivarea cânepei sativa ar fi un potenţial economic enorm pentru Moldova. De altfel buneii noştri în trecut au cultivat această plantă.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›