Schimbări de lege și noi termene pentru obținerea cetățeniei române

Obținerea cetățeniei române este un subiect ce trezește interesul a tot mai multe persoane în ultimii ani. Deși mulți avem rude, prieteni sau cunoscuți care au trecut deja prin această experiență, procesul de obținere a cetățeniei se modifică mereu, devenind unul din ce în ce mai complex și de lungă durată. Pentru a-l înțelege mai bine și a-i descoperi subtilitățile, am discutat cu Ochinciuc Iuliana, director al companiei Emigrare.md.

Foto: Emigrare.md.

Povestiți-ne puțin despre Emigrare.md. Care este istoria companiei și cu ce se ocupă aceasta?

Compania Emigrare.md a luat viață acum 14 ani într-un oficiu mic, creat ca o activitate de familie. Drept urmare a cerințelor pieței am lărgit afacerea, însă păstrând conceptul de „family office”, cu 20 de membri și reprezentanți în 3 țări: Republica Moldova, România și Federația Rusă. Compania noastră este specializată pe soluționarea impedimentelor apărute la oricare dintre etapele obținerii cetățeniei României, cetățeniei Republicii Moldova și cetățeniei Federației Ruse, oferind suport juridic și consultanță.

Având în vedere faptul că obținerea cetățeniei române este un subiect ce preocupă multe persoane, ce este important de înțeles înainte de a iniția demersuri în acest sens?

Cu privire la procesul de redobândire a cetățeniei române, trebuie să conștientizăm că, în timp, procedura de documentare a devenit mai anevoioasă. Spre exemplu, același set de acte depus în anii precedenți diferă de cerințele actuale ale Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), din cauza procedurilor de verificare birocratice apărute de-a lungul anilor. Așadar, aș zice că este important să ne înarmăm cu răbdare.

Știm că recent au avut loc anumite schimbări semnificative în acest proces, ne puteți spune despre ce este vorba?

Știm că recent au avut loc anumite schimbări semnificative în acest proces, ne puteți spune despre ce este vorba?

Este vorba despre procesul de prelucrare a actelor, care acum durează mult mai mult, chiar până la 4 ani în unele cazuri. Schimbările au avut loc atât din partea autorităților statului român, secțiilor consulare, cât și din partea autorităților Republicii Moldova, iar mai nou, deja de un an influențează și reținerile cauzate de pandemie. ANC prelucrează dosarele pregătite complet conform cerințelor, iar cele incomplete sunt reținute pentru verificări suplimentare. De asemenea, o nouă lege a intrat în vigoare, conform căreia actele întocmite sau legalizate de o autoritate străină care dovedesc îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru obținerea sau redobândirea cetățeniei române, pot fi luate în considerare numai dacă sunt apostilate de autoritățile statului respectiv.


De ce au avut loc aceste schimbări?

Dacă e să comparăm procedura cu anii precedenți, acum Autoritatea Națională pentru Cetățenie a exclus toate excepțiile posibile pentru pachetele de acte care se depun, acestea sunt verificate mai riguros și nu se lasă loc pentru greșeli. De asemenea, numărul mare de aplicanți, stagnările cauzate de pandemie și dosarele incomplete sau cu probleme îngreunează acest proces.

De ce persoanele care depun dosarele prin intermediul consulatului așteaptă mai mult timp?

Nu recomand această procedură decât în cazuri excepționale, deoarece această abordare influențează foarte mult termenul de perfectare a dosarului depus pentru redobândirea cetățeniei române. Termenul de prelucrare a dosarelor depuse prin consulat în comparație cu ANC România este de la 6 la 8 luni mai lung.

Cum a influențat pandemia acest proces complex?

Pandemia a îngreunat foarte mult procesul de redobândire a cetățeniei române. La fiecare etapă au apărut cozi imense. Pregătirea setului de acte, dar și procesarea lor este mai anevoioasă, din cauza sistării activității autorităților competente pe perioada stării de urgență.

Există situații speciale când procesul durează mai mult și sunt impuse verificări suplimentare?

Cu siguranță, și din păcate sunt tot mai des întâlnite în ultima perioadă. Problema este în pregătirea și depunerea dosarelor ce nu sunt conforme cu cerințele ANC. În cazul dat se trimit scrisori suplimentare cu solicitarea actelor care nu au fost incluse la momentul depunerii. De aceea, recomand o consultație corectă a unor specialiști în domeniu. Cea mai de preț resursă este timpul.

Cu ce ajutor vine Emigrare.md pentru persoanele interesate în obținerea cetățeniei române?

Echipa noastră de profesioniști oferă suport și consultanță la orice etapă a procesului și pentru orice problemă întâlnită pe parcursul obținerii cetățeniei române. Suntem convinși că soluțiile individuale și înțelegerea clientului sunt cele ce permit rezolvarea dificultăților.

Care sunt atuurile și beneficiile companiei pe care le oferă clienților săi?

Odată ce am creat o relație bună, de prietenie, între colegi, încercăm mereu să creăm aceeași relație cu clienții noștri și să venim cu o soluționare a oricărui tip de problemă. Experiența noastră de 14 ani ne permite să facem alegeri corecte cu minim de investiții și maxim de rezultate, cu o abordare individuală pentru fiecare situație. Mai mult, clienții ne încurajează și ne oferă motivație să fim mereu la curent cu actualizările privind cele mai noi modificări de legi pentru a-i informa corect și a le oferi servicii de calitate.

Ne puteți da o statistică, un număr al aplicărilor cu succes pe an, prin intermediul agenției?

Fiecare an diferă în materie de solicitări și procesări de dosare, noi însă tindem mereu spre mai mult, pentru a ne îmbogăți experiența. Statistic, ar fi un număr aproximativ între 4000 și 5000 de cereri prelucrate pe an.


Mai multe informații despre condițiile și termenii reali de obținere a cetățeniei române aflați pe site-ul https://emigrare.md/ro/.


// console.log('no ads situation')