Parlicov: Gazpromul ne-a prins pe picior greșit, într-o perioadă extrem de vulnerabilă

Fostul director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, susține că Moldovagaz a greșit când a admis modificarea formulei de formare a prețului gazelor naturale din contractul cu Gazprom, începând cu 1 ianuarie 2021. Iar acum, Moldova va trebui să suporte consecințele, fiind „pe un picior greșit în procesul de negocieri, într-o perioadă extrem de vulnerabilă”. Totuși, deși admite că țara noastră poate procura gaz din surse alternative, Parlicov spune că aceasta nu este o soluție potrivită. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia neagră, de la tv8.

Foto: viitorul.org

 „Noi acum suntem vulnerabili ca poziție de negocieri. Nu întru totul sunt de acord că nu avem alternativă. Ca să fie clar pentru toată lumea, gaz va fi, energie electrică, cel mai probabil, tot va fi, ar putea exista mici deranjuri, dar cred că va fi. Problema mare va fi prețul și asta e ceea pe ce se mizează și cerința principală care vine de la partea moldovenească este ca abordarea cu privire la preț să fie exact aceea care s-a discutat și s-a negociat anterior, ca lunile de iarnă, lunile reci ale anului să fie pe contract pe termen lung”, a declarat fostul director ANRE.

„Dacă vorbim despre pârghii de negociere, ne-au prins cei de la Gazprom pe un picior greșit, suntem într-o perioadă, în care alternativă avem, probleme nu sunt. Dacă ar fi fost aceeași situație acum un an, am fi putut procura gaz din altă sursă decât la Gazprom și încă mai ieftin. Problema acum este că deși putem procura gaz din alte surse, el va fi mai scump decât la Gazprom. Nu există problemă cu transportul gazelor în RM. Noi putem aduce gaz prin gazoductul transbalcanic dinspre Ucraina din est, dinspre România și Ucraina din sud, prin Ungheni-Iași, din nord pe la Alexeevca. Gazpromul, știind ce se întâmplă pe piața europeană, asta ne-a băgat în formulă, în contract. Astăzi putem procura gaz pe piața internațională, nu doar de la Gazprom, doar că el va costa 1200 dolari. Limitele la care Gazprom poate împinge prețul în sus nu sunt infinite, nu suntem în situația anului 2002-2003 sau 2007. Nu suntem ca în 1999 să ne fie deconectat în toi de iarnă Chișinăul și noi să nu avem alternativă. Șantajele de acest gen nu mai sunt posibile, da, este posibil un șantaj de preț și aici ne-au prins pe picior greșit într-o perioadă extrem de vulnerabilă, în care peste tot gazul e scump”, a punctat Victor Parlicov.

Totuși, acesta susține că scumpirea gazului pentru Moldova se datorează nu doar conjuncturii internaționale, dar și „plasei în care a căzut Moldovagaz: „Este important să înțelegem de unde a venit formula de preț, pentru că anul trecut, prețurile spot băteau recordurile la cât de joase erau și a apărut o mulțime de... striga lumea că gazul în Europa e de 20-30-40 de dolari, iar noi cumpărăm de la Gazprom cu 130-140, că ne jupoaie de piele. Atunci declaram: nu comparați prețurile de o zi, de o tranzacție, cu prețurile pe perioade lungi, dar cei de la Moldovagaz, din păcate, s-au prins în acest joc tâmpit, în care piața asta de spot este în primul rând pentru furnizorii speculativi – aceștia care caută unde este mai ieftin, unde să îl stocheze, cât timp să îl țină până se scumpește și când să îl vândă la consumator. Ei pe asta fac bani, dar rolul Moldovagaz conform legislației este furnizor de ultimă opțiune, al cărui rol principal nu este să dea cel mai ieftin gaz, ci ca gaz să fie, întotdeauna. Asta și este logica pieței libere – este un furnizor de ultimă opțiune, care dă gaz oricând, la un preț reglementat, dar dacă există gaz mai ieftin, dacă este o configurație a pieței și cineva găsește mai ieftin, e liber. Chiar și anul trecut, Moldovagaz a fost nevoită să treacă o parte dintre consumatori de la tariful reglementat, să le dea printr-un alt furnizor afiliat Moldovagaz preț mai mic, ca ei să nu treacă la alți furnizori. Moldovagaz a încercat cumva să balanseze între aceste două piețe și a admis modificarea formulei din contract, începând cu 1 ianuarie 2021, când prețurile erau foarte joase. Eu sunt sigur că atunci nimeni nu putea prognoza că în octombrie prețul va fi de 790 dolari, dar odată admisă această modificare și noi fiind la sfârșitul lunii septembrie și prețurile spot bătând recordurile pe piața europeană, Gazpromul a zis: De ce să nu le dăm o lecție moldovenilor?”.



Luni, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că nu a reușit să aibă o întrevedere cu președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Alexei Miller, în cadrul vizitei sale în Federația Rusă „din motive obiective”. În schimb, a purtat discuții cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de Management Gazprom și director general al Gazprom export.

Recent, MoldovaGaz a solicitat consumatorilor să fie mai economi.

Prețul stabilit conform contractului prelungit cu Gazprom este de 790 de dolari pentru mia de metri cubi, în luna octombrie.

Contractul între MoldovaGaz și Gazprom a fost prelungit pentru 1 lună.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că prețul prevăzut în contractul prelungit de livrare a gazelor nu va crește plata de facturare atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Și liderul PSRM, aflat într-o vizită la Moscova, a declarat că l-a rugat pe Dmitri Kozak să prelungească livrarea gazelor la contractul vechi - 230 dolari pentru o mie de metri cubi.

Negocierile trebuiau să fie inițiate încă în luna august, imediat după ce a fost numit noul guvern, dar nu să se ocupe de declarații deșarte și populiste”, a declarat Dodon, cu referire la vizita la Sankt Petersburg a viceprim-ministrului Andrei Spînu.



Pub