Profesorii din Ucraina vor rămâne fără salariu, dacă refuză vaccinarea anti-Covid

Profesorii nevaccinați din Ucraina vor rămâne fără salariu, dacă nu se vor imuniza până în luna noiembrie, anunță unian.net, cu referire la o decizie luată de autoritățile din Sănătate de la Kiev.

Foto: ukrinform.ru

 Astfel, autoritățile din Sănătate ale Ucrainei au decis să trimită elevii în vacanță mai devreme decât data preconizată, din cauza situației epidemiologice alarmante, iar cadrele didactice nevaccinate vor fi suspendate temporar din funcții și nu își vor primi salariul.

„Incidența infectărilor cu virsul Covid-19 crește, situația se înrăutățește, în fiecare zi, sute de copii sunt diagnosticați cu noul virus, iar mii de elevi, împreună cu profesorii, sunt plasați în izolare, din cauza cazurilor identificate. Vacanța anticipată va permite reducerea răspândirii infecției, datorită micșorării activității cetățenilor și a contactelor sociale”, a declarat ministrul Sănătății al Ucrainei, Victor Leașko.

Acesta a reamintit că profesorii sunt incluși în lista profesiilor, ai căror reprezentanți trebuie să fie vaccinați, pentru a putea munci cu drepturi depline. Dacă, până în luna noiembrie, angajații din învățământ nu se vor imuniza împotriva Covid-19, aceștia vor fi suspendați de la muncă pentru perioadă de carantină, fără a li se plăti salariile.

„Vaccinarea pentru profesori este o oportunitate nu doar pentru a continua să activeze și să ofere cunoștințe de înaltă calitate elevilor. În primul rând, este vorba despre protejarea propriei vieți și sănătăți, dar și despre siguranța copiilor", a subliniat Victor Leașko.

În Moldova, în urma unei decizii a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, sunt obligați să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar, lucru care a stârnit un val de nemulțumiri.

Un grup de ONG-uri au cerut „stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”.

Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă, și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici.

Edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitatea de testare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.

Ulterior, primarul a anunțat că decizia CNESP care obligă angajații nevaccinați să facă teste din bani proprii este nulă pe teritoriul Chișinăului. Iar în urma convocării CESP Chișinău, la 3 septembrie, s-a decis că Primăria va aloca 3 milioane de lei pentru testarea gratuită a profesorilor și personalului auxiliar nevaccinat din școlile municipale.

Pe de altă parte, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unei emisiuni, că dacă profesorii nu vor să se vaccineze, „atunci să-și găsească altă ocupație”. Ulterior, aceasta și-a cerut scuze de la cadrele didactice.

Și Președinta Maia Sandu consideră „o decizie corectă” hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică care obligă profesorii nevaccinați să facă teste la Covid din bani proprii, la fiecare 14 zile.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevshi, susține că prin decizia CNESP ce obligă profesorii nevaccinați să facă un test la Covid-19, din cont propriu,la fiecare 14 zile, s-ar pune la cale o schemă pentru scoaterea, din bugetul de stat, a unor sume mari de bani în folosul unor agenți economici. „Se creează percepția că această paradă de hotărâri absurde este promovată pentru a isteriza populația, pentru a provoca într-un final o presiune pe Guvern, în vederea impunerii unei afaceri masive cu statul - achiziția elementelor pentru testarea gratuită a populației”, a precizat acesta.

Totodată, potrivit ministrului Educației, Anatolie Topală, profesorii și angajații instituțiilor de învățământ nevaccinați nu vor avea acces în școli în cazul în care nu vor prezenta, la fiecare 14 zile, un test negativ la Covid. Totuși, aceștia nu vor fi dați afară din sistem, chiar dacă vor refuza și imunizarea, și testarea.

Săptămâna trecută o profesoară din capitală a fost trimisă în autoizolare și amenințată cu Poliția, după ce a făcut mai multe teste la Covid, iar rezultatele arată diferit. În total, femeia a făcut 6 teste timp de o săptămână, pentru a-și găsi dreptatea și a înțelege dacă, totuși, este bolnavă sau nu și dacă nu este în pericol și sănătatea elevilor săi. Pentru testele la clinicile private a cheltuit puțin peste 3.000 de lei în total.


Pub