CSE, în ședință privind criza energetică. Natalia Gavrilița: Principala problemă e care va fi prețul gazelor naturale

Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește în ședință în această seară pentru a analiza situația pe piața gazelor naturale, dar și pentru a stabili un regim de pregătire mai avansat al instituțiilor statului și întreprinderilor din sector față de scenariile pe care lucrează autoritățile. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministra, Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă, după ședința Guvernului.

Foto: UNIMEDIA

„Negocierile cu Gazprom continuă, ele nu sunt simple, din motive obiective. La nivel global există o creștere fără precedent a prețurilor la gaz natural, dar și la alte resurse energetice.

Ne dorim o prelungire a contractului în condițiile care au existat anterior, partenerii noștri de negocieri au alte cerințe și așteptări și cred că în săptămâna care vine multe lucruri se vor clarifica. La fel ne pregătim de alte scenarii, cert este că nu vom rămâne fără gaz natural, problema se pune în prețul pe care îl vom achita.

La ședință voi audia situația la zi și voi da indicații să fie verificate toate rezervele de la întreprinderile din sector, să fie inspectate capacitățile întreprinderilor strategice. La fel vom discuta în ce măsură putem majora compensațiile ca să fim pregătiți să compensăm eventuale creșteri ale tarifelor”, a spus Gavrilița.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că nu a reușit să aibă o întrevedere cu președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Alexei Miller, în cadrul vizitei sale în Federația Rusă „din motive obiective”. În schimb, a purtat discuții cu Elena Burmistrova, vicepreședinta Comitetului de Management Gazprom și director general al Gazprom export. 

Recent, MoldovaGaz a solicitat consumatorilor să fie mai economi.

Prețul stabilit conform contractului prelungit cu Gazprom este de 790 de dolari pentru mia de metri cubi, în luna octombrie. Contractul între MoldovaGaz și Gazprom a fost prelungit pentru 1 lună. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că prețul prevăzut în contractul prelungit de livrare a gazelor nu va crește plata de facturare atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Și liderul PSRM, aflat într-o vizită la Moscova, a declarat că l-a rugat pe Dmitri Kozak să prelungească livrarea gazelor la contractul vechi - 230 dolari pentru o mie de metri cubi.


Pub