(video) Ultima oră! Moldova intră în stare de alertă în sectorul energetic: Explicațiile lui Andrei Spînu, după ședința CSE

Comisia pentru Situații Excepționale a decis să declare stare de alertă în sectorul energetic, pentru a evita o eventuală criză. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. „Mâine decizia CSE va fi publicată integral, după redactare, pentru a putea vedea fiecare instituție ce are de făcut. Cetățenii nu vor fi de această stare de alertă. Sunt mai multe grupuri de lucru și un plan de acțiuni, care va fi realizat”, a declarat Spînu.

Foto:

„Am promis că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a proteja cetățenii de efectele crizei energetice, o situație care se manifestă în toată lumea.

Situația și prețurile la nivel global cunosc evoluții fără precedent. Vedeți și dvs ce se întâmplă în alte țări ale lumii. Peste tot sunt dificultăți privind livrarea gazelor și prețul acestora. Republica Moldova este inevitabil afectată de aceste evoluții.

Guvernul pregătește o serie de ajutoare pentru perioada de dificultate.

Am avut discuții cu toate întreprinderile din sectorul energetic și am convocat CSE în ședință. Avem o strategie clară de depășire a acestei crize.

Decizia CSE va fi publicată mânie după redactare.

Menționez că a fost anunțată stare de alertă pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și de a fi pregătiți de orice scenariu. Este introdusă stare de alertă pentru ca toate instituțiile responsabile să fie pregătite de perioada care urmează.

Se va elibera păcură din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale. de asemenea, Energocom este mandatată să inițieze negocieri cu statele vecine privind resursele alternative.

Trecem printr-o perioadă mai grea, dar sunt convins că vom trece împreună cu bine.

Prețul propus de partea rusă, noi considerăm că prețul de piață nu este acceptabil pentru Republica Moldova. Există o relație istorică între MoldovaGaz și Gazprom, bazată pe niște formule și noi considerăm că pe acestea ne putem baza, poate cu unele intervenții”, a declarat Andrei Spînu.

Urmăriți aici declarațiile:


Pub