Gazprom propune Moldovei un „preț de piață” la gazele naturale? Spînu: Credem că acesta nu este unul corect și nu poate fi acceptat

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale evită să spună care este prețul pentru mia de metri cubi anunțat de Gazprom în negocierile cu Moldova privind contractul de furnizare a gazelor naturale. Totuși, Andrei Spînu afirmă că „prețul de piață nu ar fi unul corect și acceptabil pentru țara noastră”.

Foto: UNIMEDIA

„Prețul de piață, care credem noi nu este un preț corect, nu este un preț care poate fi acceptat de Republica Moldova. Ținând cont că avem o relație de zeci de ani între Gazprom și MoldovaGaz, în care s-au stabilit niște formule. Noi credem că este corect ca aceste formule, dacă e cazul, să sufere anumite modificări, însă ele nu pot face o tranziție acum. Nimeni nu poate beneficia de o situație anomalică de pe piață și să impună astfel de condiții.

Mâine voi avea o nouă discuție cu Gazprom pe subiectele comerciale - este vorba despre datoriile istorice, care nu au fost rezolvate pe parcursul a peste 10 ani, pachetul energetic și trebuie să discutăm cum ajungem să-l implementăm și care sunt așa-numitele dorințe din partea Gazprom.

În funcție de aceste discuții voi putea da mai multe detalii la începutul săptămânii viitoare.

Reieșind din cel mai pesimist scenariu, ne orientăm la prețurile de la burse”, a declarat Spînu.

Prețurile la gazele naturale au explodat în această toamnă, în toată lumea. Potrivit datelopr oficiale, acestea au crescut cu aproximativ 60 la sută în țările europene și cu peste 85% în Asia de Est.

Între timp, Moldova a procurat gaze naturale de la Gazprom în baza unui contract ce prevedea o formulă de calcul și oferea un preț diferit decât cel indicat la bursele internaționale. Actul a expirat pe 1 octombrie, iar Chișinăul nu a reușit încă să negocieze un nou contract.

S-a obținut până acum o prelungire a contractului cu o lună, dar la un preț mai mare decât în vară - de 790 de dolari, față de 240 de dolari.

Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

Între timp, opoziția critică guvernarea PAS „că evită să se implice în negocierile privind livrarea de gaze naturale și pasează această responsabilitate pe MoldovaGaz, în timp ce lideri ai țărilor europene, ca Germania și Ungaria, au discutat cu Kremlinul și au obținut un preț favorabil și un contract de durată”.

Pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a instituit stare de alertă în sectorul energetic.


Pub