Prețul benzinei, la maximul istoric. Câți litri poate cumpăra un șofer din salariul mediu

13 Oct. 2021, 09:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Oct. 2021, 09:36 // Actual //  Lupu Eduard

Pe fundalul majorării prețului la bursele internaționale, Republica Moldova nu este ocolită de scumpirile la carburanți. Prețurile la carburanții cresc, practic, în fiecare zi. Or, un indicator cu mult mai bun este accesibilitatea acestui produs pentru cetățean, sau mai simplu spus: câți litri de benzină poate procura un moldovean pe un salariu mediu din economie.

”În primele 9 luni ale anului cetățenii noștri au putut procura 381 litri de Benzină pe un salariu net mediu lunar, cea ce este cu 25 litri mai puțin decât anul trecut. Totuși atât anul trecut cât și-n acest an, accesibilitatea benzinei este la maximul istoric din toți cei 30 ani de independență”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

În acest an, prețul mediu de comercializare la pompă a Benzinei 95, în 9 luni ale anului a fost estimativ de 19,4 lei/litru sau cu 3,1 lei mai mult decât anul trecut, când prețul mediu de comercializare la pompă a fost de 16,3 lei/litru. În luna septembrie, prețul mediu de comercializare a depășit 20 lei/litru pentru benzina 95.

În același timp și salariul mediu net pe economie a crescut semnificativ de la 6820 lei/lunar anul trecut la 7400 lei/lunar în primele 9 luni ale anului. Această creștere de 780 lei lunar a diminuat din impactul creșterii prețurilor la produsele petroliere.

Astfel, chiar dacă asistăm la o creștere cu 19% a prețului mediu de comercializare a benzinei la pompă, totuși accesibilitatea benzinei a scăzut cu doar 6%, fiind amortizată de creșterea salariului mediu net cu peste 12%.

Din perspectivă istorică, accesibilitatea benzinei în Republica Moldova este la un nivel comparabil cu ultimii ani ai URSS. Amintim că în URSS până în 1977 benzina (la o calitatea mai proastă ca 95) costa 10 kopeici/litru. Acest preț era unul subvenționat de către stat, dar odată cu creșterea numărului de automobile, statul nu-și mai putea permite luxul de a subvenționa benzina și prețul a crescut brusc în două etape: la 20 kopeici litru în 1978 și la 40 kopeici litru în 1981. Astfel în ultimii 10 ani de existență a URSS, cetățenii noștri pe un salariu mediu din economie î-și permiteau să procure circa 500 litri benzină. Dacă ținem cont și de calitatea benzinei, atunci la 30 de ani de la independență benzina în sfârșit a devenit mai accesibilă decât în perioada de până la independență.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău