Bani mai ieftini pentru agricultori. De unde îi pot lua

13 Oct. 2021, 16:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
13 Oct. 2021, 16:02 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Agenții economici care activează în domeniul horticol vor putea accesa împrumuturi, în condiții avantajoase, pentru dezvoltarea afacerilor, în urma extinderii Proiectului ,,Livada Moldovei” până la 27 mai 2023.

Guvernul a aprobat ratificarea Amendamentului nr. 3 la Contractul de Finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI), semnat la 21 septembrie 2021 și a Amendamentului la Scrisoarea de însoțire asupra Contractului de finanţare în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”, semnat la 31 iulie 2014.

Mijloacele financiare nevalorificate din bugetul inițial al proiectului vor putea fi utilizate în scopul modernizării sectorului agroalimentar, fiind accesate prin operațiuni de creditare și leasing. Soluțiile financiare vor oferi agricultorilor posibilitatea de a-şi extinde afacerea și vor contribui la creșterea competitivității produselor autohtone pe piața internă și externă. Prin urmare, companiile horticole și vitivinicole vor putea utiliza împrumuturile pentru tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină a livezilor și altor plantații, modernizarea proceselor post-recoltare, dezvoltarea pepinierelor pentru producerea materialului săditor autohton, dar și diversificarea piețelor de desfacere.

Bugetul total pentru implementarea Proiectul ,,Livada Moldovei” a constituit 120 milioane de euro, dintre care mai sunt disponibile 59 milioane de euro. Creditele din cadrul proiectului pot fi accesate la o rată a dobânzii convenabilă, cu termenul de recuperare de maxim 10 ani. Valoarea minimă a creditului este de 5 mii de euro.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova nu mai este dependentă de un singur furnizori de gaze. Din primăvara acestui an mai multe companii vor livra metan pe piața locală.

„Deja au început să vină mai multe companii. Este vorba de Axpo, MET Group, Trafigura, Romgaz și Petrom”, a explicat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii de la Exclusiv TV.

Ministrul spune că nu va mai exista un contract cu un singur furnizor la un preț stabilit.

Ceea ce facem acuma, astea sunt prevederile legislației UE, să menținem consumatorii casnici în zona celor protejați, iar businessul să-și cumpere singur gaze de pe bursă. Din 2025, businessul nu vor mai putea primi gaze la tarife reglementate. Peste încă doi ani, același lucru și se va întâmpla și cu businessul mediu. Cei care au capacitate să ducă niște negocieri să caute opțiuni să o facă ca să-și poată cumpăra gaze le prețul pe care îl vor ei. Lăsând spațiu pentru piața reglementată – consumatori casnici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău