Obligatoriu în perioada stării de urgență în sănătate publică: Toți cetățenii, cu excepția minorilor, trebuie să dețină un act de identitate în spațiile închise și deschise

Toți cetățenii cu excepția minorilor sunt obligați pe tot parcursul perioadei de stare de urgență în sănătate publică, să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public, potrivit ultimei hotărâri CNESP din 8 octombrie.

Foto: UNIMEDIA

Totodată, membrii CNESP au aprobat regimul mixt de activitate și studii pentru Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, întrucât instituția a înregistrat o rată de vaccinare împotriva COVID-19 de 95% în rândul studenților, cadrelor didactice și personalul auxiliar.

Alte instituții de învățământ profesional tehnic și superior din localitățile cu pragul de alertă roșu vor activa în regim online, cu excepția orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare, dar nu mai mult de 10% din activitățile didactice per program de studiu.

La fel, au fost aprobate noi condiții de revenire la studii cu prezență fizică pentru clasele, grupele academice care sunt plasate în carantină în urma confirmării unui caz pozitiv de Covid-19. Astfel, elevii/studenții vor reveni la studii cu prezență fizică după a 7-a zi din data confirmării cazului pozitiv dacă aceștia vor prezenta un test negativ pentru Covid-19 și dacă nu au înregistrat alte semne clinice de COVID-19. Cei care vor încheia perioada de carantină înainte de termen în baza unui test negativ, vor fi monitorizați zilnic până la a 14-a zi. Mai mult, testarea elevilor minori se va realiza gratuit și cu acordul părinților. Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică va asigura cantitatea necesară de teste în acest scop. Elevii care nu se vor prezenta la testare vor continua studiile în regim online și vor relua cursurile cu prezență fizică după 14 zile de perioadă de carantină.


Pub