(video) Singurul deputat, reținut pentru votul unei majorități, iar proprietățile soției din Ucraina - „făcătură crasă și primitivă”: Avocații lui Stoianoglo, despre dosarul Procurorului General suspendat

Avocații Procurorului General suspendat au venit astăzi cu mai multe detalii despre dosarul Stoianoglo. Potrivit lui Victor Munteanu, „la moment asistăm la o infracțiune clară cu scopul de a-l discredita și umili public pe Stoianoglo și de a fi preluată conducerea PG”. Apărătorii au explicat că toate procedurile care au avut loc sunt ilegale.

Foto:

Ceea ce se întâmplă cu domnul Stoianoglo în calitate de procuror general, iese în afara oricăror limite de legalitate și constituie un caz de abuz și de sfidare a legii pe care Republica Moldova îl întâlnește probabil pentru prima dată. Vreau să vă atrag atenția asupra acțiunilor absolut ilegale întreprinse în privința domnului Stoianoglo în calitate de procuror general.

Am cronometrat în decurs de 2 ore, minus timpul pentru deplasare, înaintarea unor învinuiri absurde bazate pe informații din presă, este o infracțiune. Întreaga societate trebuie să înțeleagă că s-a făcut pentru a-l umili pe Stoianoglo și de a prelua PG”, a declarat Munteanu.

„Primul episod - acuzat că în 2011, fiind președintele Comisiei parlamentare, a semnat și înaintat un proiect de lege cu propuneri de modificare a legislației pe care procurorul îl califică ca și temei de derulare a așa-numitului dosar Laundromat. Niciodată niciun deputat nu a fost persecutat penal pentru votul său exprimat în plenul Parlamentului”

Al doilea episod - precum că soția a devenit beneficiara a două companii din Ucraina. Este o făcătură crasă și primitivă exclusiv cu scopul de a-l discredita”, a adăugat Munteanu.

Mai multe declarații vedeți aici:

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Ruslan Popov, unul dintre adjuncții Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre cererile de recuzare în privința unor membri ai CSP, pe care Alexandr Stoianoglo urma să le prezinte la ședința CSP. Printre cei vizați este ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și șeful interimar CSM, Dorel Musteață.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub