„Cu buletinul în buzunar”. Jurist: Dacă e o regulă impusă de CNESP ca oamenii să poată fi sancționați, atunci avem probleme

Juristul Nicolae Eșanu a venit cu un comentariu în privința ultimei hotărâri a Comisie Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care obligă cetățenii pe perioada stării de urgență în sănătate publică să deține un act de identitate, în toate spațiile. În opinia sa, dacă norma a fost introdusă pentru a permite sancționarea celor care nu respectă regulile impuse de CNSP, atunci există probleme, întrucât Comisia nu are atribuții în acest domeniu”.

Foto: UNIMEDIA
„Cred că trebuie să recunosc și public că am militat constant că legile trebuie interpretate astfel, încât să se permită CNSP să adopte măsuri eficiente pentru combaterea pandemiei. Dar în același timp m-am opus categoric încercărilor de a interpreta normele respective în sensul ca CNSP are discreție nelimitată. În acest sens urmăresc cu îngrijorare informațiile privind introducerea de către CNSP a obligației de a purta documentele de identitate. Nu am văzut motivarea și nu mă pot pronunța daca impunerea acestei obligații poate fi considerată necesară pentru combaterea pandemiei. Dar dacă cumva norma a fost introdusă pentru a permite sancționarea celor care nu respectă regulile impuse de CNSP, atunci avem probleme, căci CNSP (din ce îmi amintesc eu) nu are atribuții în acest domeniu”, a scris Nicolae Eșanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Secretara de Stat de la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolăescu, a explicat motivul pentru care Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toți cetățenii, cu excepția minorilor, să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise.


Pub