O profesoară din capitală, trimisă în autoizolare și amenințată cu Poliția, după ce a făcut mai multe teste la Covid, iar rezultatele arată diferit

O profesoară din cadrul unei instituții de învățământ din Chișinău a fost obligată să se autoizoleze împreună cu familia sa și amenințată cu Poliția, dacă nu face tratament anti-Covid. Motivul ar fi că figurează în baza de date a ANSP ca fiind depistată pozitiv la virus. Asta după ce marțea trecută, a făcut un test la o clinică privată, pentru a se putea deplasa în afara țării, iar rezultatul a arătat că ar fi infectată. Cu o zi înainte, însă, testul rapid făcut la policlinică, în calitate de cadru didactic, a arătat că este perfect sănătoasă. Tot negativ a ieșit și testul de miercuri, făcut la un alt laborator privat. În total, femeia a făcut 6 teste timp de o săptămână, pentru a-și găsi dreptatea și a înțelege dacă, totuși, este bolnavă sau nu și dacă nu este în pericol și sănătatea elevilor săi. Pentru testele la clinicile private a cheltuit puțin peste 3.000 de lei în total.

Foto: Facebook/ Alina Turtureanu

„Eu luni am făcut test, rezultatul a fost negativ. Marți am facut test ca să plec în România și era pozitiv. Așa cum nu credeam, miercuri fac alt test și dă rezultat negativ. De la policlinică mă amenință cu poliția și ANSP dacă nu vin să îmi dea tratament sau să fac iar test. Eu joi fac alt test rapid la policlinică și este negativ. Deci, timp de 4 zile fac 4 teste, 3 fiind negative, toate la diferite centre. Apoi mă sună medicul de familie iar și îmi zice să îmi deschidă concediu medical și se iau totuși după cel de marți”, ne-a relatat Alina.

Profesoara spune că din cauza neclarității rezultatelor testelor, nu se poate prezenta la locul de muncă. „Vineri, conform protocolului, am fost anunțată să nu mă mai prezint la liceu, deși testul rapid făcut de profesori arăta negativ. Administrația liceului a fost informată de Centrul de Sănătate Publică. Iar acolo a sunat medicul de familie, care mi-a zis, ulterior, că da, rezultatul negativ poate fi acceptat și că eu sunt negativă”, ne-a povestit aceasta.

„M-a sunat un reprezentant de la Centrul de Sănătate Publică și mi-a zis că testele negative nu contează, așa cum unul este pozitiv. Pot fi 100 negative, din baza de date nu se anulează. Așa mi-a explicat epidemiologul de la Centrul de Sănătate Publică”, a mai adăugat Alina.

Ulterior, vineri, a mai făcut un test la o clinică privată, care a dat rezultat pozitiv. Însă deoarece avea dubii cu privire la veridicitatea rezultatelor, odată ce testele anterioare au arătat rezultate diferite, a mai repetat a 6-a oară testul, la un alt laborator privat. Rezultatul a fost unul negativ.

„De ce aceste teste rapide pe care le fac profesorii dau rezultat negativ? De ce? Dacă nu mi-ar fi trebuit să plec din țară, nici nu aș fi dat alt test în afară de cel obligatoriu pentru școală, așa cum nu am niciun simptom. Eu doar am fost la serviciu, am prezentat testul negativ. Medicul de familie îmi zice: Păi tu luni ai dat ca profesoară. Nu am înțeles, testele pentru profesori sunt altfel? Eu stau și ma gândesc cum nu au valoare dacă având test negativ o dată la 2 săptămâni, eu am acces la muncă”, s-a arătat indignată profesoara.

În total, Alina a cheltuit 3135 de lei pentru a afla, totuși, dacă este sau nu infectată cu Covid și a se putea prezenta la locul de muncă.

Solicitați să vină cu o reacție la cazul profesoarei, reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au anunțat că se documentează și revin cu un răspuns.

Nici de la Agenția Națională de Sănătate Publică nu ni s-a oferit, deocamdată, un răspuns clar cu privire la această situație. Singura informație clară care ni s-a oferit este faptul că la ANSP ajung doar rezultatele pozitive ale testelor la Covid, nu și cele negative.


Pub