(doc) Deputatul BCS Bolea cere evaluarea și sancționarea judecătorului care a decis arestarea lui Stoianoglo: A depus o sesizare la CSM

Deputatul BCS Vasile Bolea cere evaluarea extraordinară a activității judecătorului Nicolae Corcea și deferirea justiției ultimului, pentru hotărârea acestuia de a-l plasa în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo. O sesizare în acest sens a fost depusă astăzi la Consiliul Superior al Magistraturii.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi am depus la CSM o sesizare-denunț împotriva judecătorului de instrucție Nicolae Corcea care, acționând cu bună știință a emis hotărârea vădit ilegală privind plasarea în arest la domiciliu a procurorului general Alexandru Stoianoglo. Am cerut ca această sesizare-denunț să fie examinat în ședința CSM , iar judecătorul Corcea să fie evaluat și deferit justiției”, a scris Bolea, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Avocații Procurorului General suspendat au atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia de plasare în arest la domiciliu pentru 30 de zile a Procurorul General suspendat. Despre asta a anunțat avocatul Victor Munteanu, astăzi în cadrul unei conferințe de presă, unde au venit cu mai multe detalii despre dosarul Stoianoglo.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Ruslan Popov, unul dintre adjuncții Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre cererile de recuzare în privința unor membri ai CSP, pe care Alexandr Stoianoglo urma să le prezinte la ședința CSP. Printre cei vizați este ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și șeful interimar CSM, Dorel Musteață.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub