Testele rapide la Covid pot da rezultat fals negativ. Care este explicația reprezentanților Ministerului Sănătății

Testele rapide la Covid pot da rezultat fals negativ. O recunosc chiar reprezentanții Ministerului Sănătății, în contextul în care același om poate avea rezultate diferite făcând un test rapid și un alt test de tip PCR. Chiar și așa, „pentru nivel populațional este absolut acceptabilă testarea rapidă”, iar pentru cazuri individuale, există protocoale clinice, de care trebuie să se ghideze lucrătorii medicali. Declarațiile au fost făcute astăzi, de către secretara de Stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: poza simbol

„Referitor la strategia de testare și la tipul testelor care sunt în utilizare. Dacă ne referim la Covid, cunoaștem că sunt două tipuri de teste: vorbim de testul PCR și testul la antigen. Ambele teste, ca și orice test de diagnostic, au anumite limitări, vorbim despre sensibilitatea și specificitatea testului. În cazul persoanelor care sunt testate cu scop de diagnostic, pentru nivel populațional, este absolut acceptabilă testarea rapidă și în acest caz, avem mai mule avantaje, putem acoperi mult mai multe persoane, rezultatul testului este mult mai rapid, pentru a lua anumite măsuri. Totodată, în cazul în care persoana prezintă semne clinice, dar are un test negativ, dezavantajul acestui test este că poate prezenta rezultate fals negative”, a menționat Svetlana Nicolăescu.

„La nivel populațional este absolut acceptabil, deoarece scopul nostru, ca și intervenție de sănătate publică, este să depistăm cât mai mulți, chiar asumându-ne că avem o anumită limită la precizie, dar având acest test rapid putem asigura o acoperire mult mai largă. Totodată, în cazul în care persoana prezintă semne clinice și are un test rapid negativ, conform protocolului este testată cu testul PCR, care are o sensibilitate mai înaltă și este mai puțin probabil să avem un rezultat fals negativ”, a punctat secretara de Stat a Ministerului Sănătății.

Cât privește cazul profesoarei care a primit rezultate diferite, după ce a făcut 6 teste, atât la policlinicile de stat, cât și în laboratoare private, Svetlana Nicolăescu a menționat următoarele: „Cu certitudine fiecare caz trebuie să fie analizat individual, pentru cazurile individuale există protocoale clinice și pas cu pas lucrătorii medicali trebuie să urmeze diagnosticul conform protocolului. Deciziile pe cazurile individuale sunt coordonate de către lucrătorul medical și este în obligațiunea lui să stabilească acea conduită corectă pentru fiecare caz. În cazul unui test pozitiv, este evident că trebuie să declare acest caz în sistemul de supraveghere, ca și caz confirmat, și persoana trebuie să urmeze regimul de autoizolare. Nu recomandăm și nu este corect să mergem de la un laborator la altul”.


Precizările vin în contextul în care, o profesoară din cadrul unei instituții de învățământ din Chișinău a fost obligată să se autoizoleze împreună cu familia sa și amenințată cu Poliția, dacă nu face tratament anti-Covid. Motivul ar fi că figurează în baza de date a ANSP ca fiind depistată pozitiv la virus. Asta după ce marțea trecută, a făcut un test la o clinică privată, pentru a se putea deplasa în afara țării, iar rezultatul a arătat că ar fi infectată. Cu o zi înainte, însă, testul rapid făcut la policlinică, în calitate de cadru didactic, a arătat că este perfect sănătoasă. Tot negativ a ieșit și testul de miercuri, făcut la un alt laborator privat. În total, femeia a făcut 6 teste timp de o săptămână, pentru a-și găsi dreptatea și a înțelege dacă, totuși, este bolnavă sau nu și dacă nu este în pericol și sănătatea elevilor săi. Pentru testele la clinicile private a cheltuit puțin peste 3.000 de lei.


Pub