image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Locuri la terapie intensivă în capitală nu mai sunt, iar în RM au rămas doar șapte; Intervențiile chirurgicale sunt amânate

Pacienții programați pentru intervenții chirurgicale nu vor avea acces la serviciile de terapie intensivă pe durata stării de urgență în sănătate publică. Se întâmplă din cauza numărului mare de pacienți infectați cu virusul Covid și a secțiilor de terapie intensivă care deja sunt pline. Instituțiile medicale vor activa după un regim special, prioritate având bolnavii Covid, a anunțat Svetlana Nicolăescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Potrivit responsabilului din sănătate, locuri în spitale sunt la limită și autoritățile vor fi nevoite să identifice noi spații pentru bolnavii Covid.

„Persoanele care au nevoie de intervenții chirurgicale și ulterior au nevoie de terapie intensivă, din păcate suntem din nou nevoiți să orientăm toate capacitățile și eforturile pentru a oferi asistență pacienților Covid, în detrimentul celorlalte categorii de bolnavi. Suntem nevoiți să identificăm noi paturi, dar alți pacienți decât cei bolnavi de Covid nu vor avea acces în această perioadă la servicii de terapie intensivă ”, a declarat Nicolaescu.

Amintim că ieri primarul capitalei a declarat că locuri în secțiile de terapie intensivă în municipiul Chișinău nu mai sunt, iar autoritățile sunt nevoie să readucă ultimul spital „Gheorghe Palade” în circuitul Covid.

Ministerul Sănătății a anunțat că în RM sunt doar șapte locuri libere în secțiile de terapie intensivă și peste 350 de paturi în secțiile Covid. Experții prognozează că până la finele acestei luni vom înregistra peste 2000 de cazuri zilnice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: