image
Sursa foto: jurnal.md

ANRE a aprobat metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi în ședință publică, metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, un act care corespunde ultimilor modificări la Legea privind piața produselor petroliere.

Metodologia reglementează modul de calculare de către Agenție a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modalitatea de calculare de către Agenție a marjei comerciale specifice la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modul în care agenții economici stabilesc prețurile reieșind din prețurile maximale publicate de Agenție.

Metodologia mai prevede reglementări potrivit cărora agenții economici pot comercializa cu amănuntul și alte tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime doar cu condiția vânzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard.

Documentul prevede obligativitatea agenților economici să raporteze Agenției toate prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere care urmează a fi aplicate în ziua/zilele următoare. Acestea urmează a fi raportate în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, până la ora 16:00, prin intermediul unei platforme electronice elaborate și gestionate de către ANRE.

Astfel, ANRE se angajează să pună la dispoziția agenților economici platforma nominalizată și să ofere acces public la informațiile privind adresa de amplasare a fiecărei stații de alimentare și prețurile stabilite de către acestea. Agenția și-a rezervat cel mult 3 luni din data intrării în vigoare a deciziei de azi, ca să vină cu soluția tehnică funcțională pentru platforma menționată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: