image
Sursa foto: jurnal.md

Judecătorul Oleg Melniciuc, condamnat pentru îmbogățire ilicită, a inclus falsuri în declarațiile de avere // DOC

Judecătorul condamnat Oleg Melniciuc a inclus falsuri în declarațiile de avere, iar cheltuielile lui au depășit veniturile. Informația se conține în sentința motivată de Judecătoria Anenii Noi, prin care Melniciuc a fost condamnat la șapte ani de pușcărie cu executare. O decizie definitivă urmează a fi luată de Curtea de Apel Chișinău. Melniciuc respinge acuzațiile.

În decizia motivată a Judecătoriei Anenii Noi, care se întinde pe 150 de pagini, se arată că magistratul Oleg Melniciuc a inclus intenționat date false, iar pe altele, tot intenționat, nu le-a inclus în declarațiile de avere și interese personale, depuse în perioada 2013 – 2017. În aceeași sentință motivată se precizează că în perioada 2014-2016, Melniciuc a cheltuit mai mulți bani decât a declarat. Împreună cu soția sa, el a declarat venituri de în jur de un milion 400 de mii de lei, dar au efectuat cheltuieli în valoare de două milioane de lei. Cheltuielile depășesc veniturile cu 640 mii de lei, fapt prin care se constată diferența substanțială dintre averea dobândită şi veniturile obținute de magistrat împreună cu membrii familiei. Melniciuc ar fi omis și declararea a 48 de mii de lei, pe care i-a obținut sub forma unor depuneri bănești de la un cetățean, pe cardul său bancar.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2016, la capitolul Bunuri mobile, Oleg Melniciuc a indicat o valoare mai mică de preț la dobândirea automobilului Mercedes-Benz ML 250. Astfel, el a comis infracțiunea de fals în declarații.

Contactat pentru o reacție, Oleg Melniciuc a respins acuzațiile. El ne-a spus că este vorba de o interpretare eronată.

„Eu nu am inclus careva date false în declarații. Totul a fost declarat. Este o interpretare eronată și din acest considerent eu am contestat sentința. Eu nu am comis aceste infracțiuni. În sentință este elucidat cu lux de amănunte tot, în primele 99 de pagini, nu este niciun fals”, a declarat Melniciuc, pentru Jurnal TV.

Oleg Melniciuc este primul judecător din Republica Moldova care a ajuns pe banca acuzațiilor pentru îmbogățire ilicită. La începutul lunii septembrie curent, el a fost condamnat cu executare într-un penitenciar de tip închis. Decizia a fost luată la Judecătoria Anenii Noi, sediul Varnița, de către Aurelia Pleșca. Procurorii au cerut pentru Melniciuc zece ani de închisoare. Sentința a fost luată în lipsa lui Melniciuc, a avocaților acestuia, a procurorului și va intra în vigoare în momentul în care decizia va fi definitivă.

Dosarul penal în care Oleg Melniciuc este bănuit de îmbogățire ilicită a fost deschis în vara anului 2017 la solicitarea procurorului general și a fost trimis la Judecătoria Chișinău, unde activa și Melniciuc, deși era în concediu pentru îngrijirea copilului. Timp de un an, dosarul a stat la Judecătoria Chișinău și abia în decembrie 2019, când Melniciuc a revenit din concediu, Curtea Supremă de Justiție a decis strămutarea cauzei penale la Judecătoria Anenii Noi. Motivul a constat în faptul că Melniciuc activează în calitate de judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, iar judecarea cauzei de către instanța respectivă ar putea trezi „suspiciuni de către unii observatori independenți cu privire la obiectivitatea instanței”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: