image
Sursa foto: gov.md

Vicepremierul Andrei Spânu, despre negocierile cu Gazprom: Insistăm pe formula veche și prelungirea contractului pe un an

În cadrul negocierilor cu Gazprom, Republica Moldova insistă pe formula veche de calcul și prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale pentru un an. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, după vizita la Sankt Petersburg.

„Prețul în trimestrul IV - 214 dolari pentru mia de metri cubi, în trimestrul I din anul viitor - 280 de dolari. Nu o să mă dau în speculații cu privire la tariful pentru consumatorii finali. În momentul în care vom ști care va fi prețul la gaz pe termen lung, voi anunța. Nu vrem să ajungem ca contractul să fie semnat în ultima zi a anului. Am menționat și la Sankt Petersburg că nu e normal ca astfel de contracte să fie semnate în ultima zi. Discuțiile au fost purtate din august de mai multe instituții ale statului, inclusiv de Moldovagaz”, a declarat Andrei Spânu.

Vicepremierul a fost întrebat dacă Republica Moldova riscă să rămână fără gaz din noiembrie.

„Nu admit acest scenariu”, a spus Andrei Spânu.

Referindu-se la tariful majorat de peste 790 de dolari care este aplicat la importul de gaz în octombrie, vicepremierul a precizat că acesta nu se va răsfrânge în facturile pentru octombrie.

„Discutăm despreun recalcul pentru luna octombrie cu Gazprom și deja să vedem unde ajungem”, a spus oficialul.

Totodată, Andrei Spânu a ținut să precizeze că nu a avut o discuție cu președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Alexei Miller.

Noutăţile partenerilor

comentarii: