Explozie de scumpiri, în septembrie. Expert: 1,7% - cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani. Bătrânii, cei mai afectați

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în luna septembrie Indiciile Prețurilor de Consum a înregistrat o creștere de 1,68%, cea ce este cea mai mare creștere din ultimii 5 ani. Recordul precedent a fost stabilit în octombrie 2016, când prețurile au crescut cu 1,8%, se arată într-un comentariu al analistului economic Veaceslav Ioniță.


Foto: UNIMEDIA

În valoare anuală preţurile în luna septembrie 2021 au crescut cu 6,7%.

Cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată la produsele alimentare, care în luna septembrie s-au majorat cu 2,7%, cea ce este de 2,2 ori mai mult decât media specifică acestei luni în ultimii 20 de ani. În ultimii 20 de ani în luna septembrie produsele alimentare în medie au crescut cu 1,2%.

Cumulativ de la începutul anului produsele alimentare s-au scumpit deja cu 7,1% cea ce este de aproape 3 ori mai mult decât media specifică acestei perioade din ultimii 20 ani, când produsele alimentare în 9 luni ale anului erau cu 2,6% mai mari decât la început de an.

„Moldova în prezent se află într-o furtună perfectă de creştere a preţurilor, care sunt cauzate în cea mai mare parte evoluțiile de pe plan extern”, precizează expertul în cadrul emisiunii Analize economice cu Veaceslav Ioniță.

Cel mai vulnerabil grup sunt pensionarii, iar cel mai critic segment este gazul natural şi încălzirea termică centralizată. Bătrânii şi sectorul energetic, acestea sunt cele două priorităţi majore ale autorităţilor pentru perioada imediat următoare, arată comunicatul.


Pub