Precizările autorităților privind testul antigen COVID-19. Cum poate fi prezentat în localuri și care este eficiența

test antigen
Foto: profimedia images

În cadrul unei conferințe de presă, secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, a vorbit despre eficiența testelor antigen COVID-19, cât și despre modul în care acestea pot fi utilizate pentru a avea acces în localuri.

Fiind întrebată cât de veridice sunt testele antigen, Nicolăescu a menționat că un test antigen depistează prezența virusului (inclusiv varianta delta), însă nu poate specifica tulpina acestuia.

Întrucât testul antigen figurează în lista dovezilor pe care le poți prezenta pentru a avea acces la intrarea în localurile din Chișinău, dar totodată poate fi efectuat și în condiții casnice, secretara de stat a precizat că pentru a avea acces în localuri este necesar ca testul antigen să fie efectuat într-un laborator.

„Pentru a genera un certificat de testare este important să avem un rezultat la test de antigen realizat de laborator. Astăzi, toate instituțiile medicale și laboratoarele, atât cele publice cât și cele private, care efectuează testul antigen și PCR sunt interconectate la sistemul creat și orice persoană care se prezintă la laborator și solicită efectuarea unui test pentru COVID-19 se va regăsi în baza de date”, a explicat Nicolăescu.

Amintim că, conform prevederilor emise de CNESP, în unitățile administrativ teritoriale unde este cod roșu de alertă epidemiologică, unitățile de alimentație publică sunt obligate să prezinte la intrarea în local a unui certificat COVID-19 (fie de vaccinare, fie PCR, fie antigen, fie dovada de îmbolnăvire de COVID-19 în ultimele 180 de zile). La momentul de față, Chișinăul este sub cod roșu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente