(video) Proteste în susținerea lui Stoianoglo și la Comrat: Cerem conducerii țării să revină în legalitate sau ne rezervăm dreptul să acționăm, conform legii

Protestele împotriva reținerii lui Alexandr Stoianoglo au continuat la Comrat. „Mișcarea noastră este pentru apărarea găgăuzilor din toată lumea. Cee ce au făcut în Chișinău în raport cu Procurorul General este o lovitură cu cuțitul în spate lui și nouă, inclusiv. Stoianolgo este un procuror devotat profesiei sale și a demonstrat acest lucru ani la rând. Înlăturarea lui demonstrează că însăși conducerea țării comite fărădelegi”, a declarat unul dintre mamembrii Adunării Populare.

Foto: Captură video

(15:34) Participanții la protest au adoptat o rezoluție, prin care „este cerută eliberarea lui Stoianoglo și restabilirea acestuia în funcție”, „stoparea interevențiilor abuzive din partea autorităților statului”, precum și „să fie pedepsiți cei care au săvârșit nelegiuirile”. „Cerem conducerii RM să revină în câmpul legalității, să-l elibereze pe Stoianolgo și să-l restabilească în funcție, să nu mai apeleze la serviciile slugilor regimului lui Plahotniuc, să nu mai insufle frică în popor, în caz contrat noi vom răspunde în conformitate cu prevederile legii”, au delcarat manifestanții în încheierea protestului.

(15:21) „Știu că dreptatea oricum va triumfa, dar eu nu vreau ca numele unui om cinstiti să fie pătat”, a declarat unul dintre membrii Adunării Populare. „Ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile a fost uzurparea totală a puterii în stat, iar aceste fărădelegi ne-a unit - noi am uitat de coloratura politică și ne-am unit împotriva fărădelegilor”, a completat colegul acestuia.

(15:08) Mai mulți membri ai Adunării Populare din UTA Gagauzia și-au exprimat nemulțumirea față de reținerea Procurorului General.

(14:59) Membrul, recent ales, al Adunării Populare: „Atacul asupra Procurorului General este un atac asupra fiecărui dintre noi, asupra legii. Dacă astăzi nu-l vom apăra pe Stoianoglo, pe o apreciere obiectivă putem să nu mai contăm în viitor”.

(14:55) Unul dintre protestatarii spune că este important să continue aceste proteste. „În fiecare trebuie să venim aici în fața Casei de Cultură”.

(14:52) „Noi considerăm că este o comandă politică. Stoianoglo trebuie restabilit în funcție”, a declarat Președintele Adunării Populare a Găgăuziei.

(14:40) „Maia Sandu i-a spus lui Stoianolgo să plece. El a refuzat. Ei au modificat legea, l-au exclus pe Procurorul din Găgăuzia din CSP, pe Procurorul General din CSP ca să poată să-l rețină, demonstrativ, să bage frica în noi toți. L-au dus acolo unde stau alcoolicii, drogații și i-au cerut să scrie cerere de demisie. El a refuzat. Noi cerem Stoianoglo să fie restabilit în funcție”, declară un alt manifestant.

(14:35) „Vom lupta pentru Găgăuzia până la urmă, noi suntem devotați țării noastre - toate naționalitățile care locuiesc în Moldova au transformat țara în una înfloritoare. Pentru aceasta trebuie să luptăm.”

(14:33) „Mișcarea noastră este pentru apărarea găgăuzilor din toată lumea. Ceea ce au făcut în Chișinău în raport cu Procurorul General este o lovitură cu cuțitul în spate lui și nouă, inclusiv. Stoianoglo este un procuror devotat profesiei sale și a demonstrat acest lucru ani la rând. Înlăturarea lui demonstrează că însăși conducerea țării comite fărădelegi.”

Urmărește LIVE pe UNIMEDIA:

Zeci de oameni s-au adunat, astăzi, în fața Parlamentului pentru a protesta față de anchetarea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Magistrații au admis parțial demersul procurorilor și au dictat arest la domiciliu pentru 30 de zile. „Urmează să examinăm decizia, să vedem partea motivată și să luăm o decizie ce vom face în continuare”, a declarat Victor Furtună, procurorul care examineaza dosarul. La 17:40 a expirat termenul de 72 de ore de la reținerea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depusă la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub