Alexandr Stoianoglo - cetățean de onoare al municipiului Comrat: „Pentru implicare, fiind primul procuror al Găgăuziei și persoană cu o poziție civică activă”

Alexandr Stoianoglo a primit distincția de cetățean de onoare al municipiului Comrat. Anunțul a fost făcut, astăzi, în cadrul protestelului care au avut loc în Găgăuzia.

Foto: UNIMEDIA

„Pentru implicare activă, fiind primul procuror al Găgăuziei și persoană cu o poziție civică activă, Alexandru Stoianoglo devine cetățean de onoare al municipiului Comrat”, a anunțat unul dintre membrii Adunării Populare.

Protestele împotriva reținerii lui Alexandr Stoianoglo au continuat la Comrat. „Mișcarea noastră este pentru apărarea găgăuzilor din toată lumea. Ceea ce au făcut în Chișinău în raport cu Procurorul General este o lovitură cu cuțitul în spate lui și nouă, inclusiv. Stoianoglo este un procuror devotat profesiei sale și a demonstrat acest lucru ani la rând. Înlăturarea lui demonstrează că însăși conducerea țării comite fărădelegi”, a declarat unul dintre memembrii Adunării Populare.

Zeci de oameni s-au adunat, astăzi, în fața Parlamentului pentru a protesta față de anchetarea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Magistrații au admis parțial demersul procurorilor și au dictat arest la domiciliu pentru 30 de zile. „Urmează să examinăm decizia, să vedem partea motivată și să luăm o decizie ce vom face în continuare”, a declarat Victor Furtună, procurorul care examineaza dosarul. La 17:40 a expirat termenul de 72 de ore de la reținerea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depusă la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019


Pub