Avocata poporului, Natalia Moloșag, solicită ca lui Stoianolgo să-i fie asigurat dreptul la un proces echitabil

Foto: zdg.md

Avocata poporului, Natalia Moloșag, consideră inadmisibile motivările și justificările procurorului pe caz, Victor Furtună, ce au dus „vădit la încălcarea realizării în deplin volum a dreptului la apărare a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianglo”. Aceasta solicită ca lui Stoianoglo să-i fie asigurat dreptul la un proces echitabil.

Natalia Moloșag amintește că atât constituția, cadrul legislativ național, cât și tratatele internaționale cu privire la drepturile și libertățile fundamentale ale omului statuează principiul egalității tuturor în fața legii, accesul liber la justiție, dreptul la apărare.

„Dreptul la un proces echitabil este consfințit de Constituția Republicii Moldova, este garantat în articolele 8,10 și 11 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, articolul 14 din Pactul cu privire la drepturile civile și politice, articolul 6 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și articolul 13 din Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Dreptul la un proces echitabil se regăsește și în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Elemente specifice ale acestui drept fundamental se referă la examinarea cauzei în mod echitabil, într-un termen rezonabil, de către un tribunal independent și imparțial, stabilit prin lege, cu respectarea dreptului la viața privată, a principiului de prezumție a nevinovăției, a dreptului la apărare, inclusiv prin oferirea asistenței juridice gratuite, precum și alte drepturi procesuale menite să contribuie la realizarea acestui drept”, se arată în declarația avocatei poporului.

Natalia Moloșag menționează că dreptul persoanei de a se adresa justiției este o condiție sine qua non în asigurarea eficienței exercitării drepturilor și libertăților sale: „Realizarea justiției într-un stat de drept se poate desfășura numai prin respectarea drepturilor şi intereselor legale ale omului. Unul dintre principiile fundamentale ale procesului penal este principiul garantării dreptului de apărare, fiind nu numai o manifestare a statului de drept, dar şi o condiție necesară pentru realizarea eficientă a justiției”.

În corespundere cu Recomandarea Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei către statele membre privind libertatea de a exercita profesia de avocat, avocații trebuie să aibă acces la clienții lor, în mod special la cei privați de libertate, să-i consilieze în particular şi să-şi reprezinte clienții în conformitate cu deontologia lor profesională.

Natalia Moloșag spune că va monitoriza evoluția evenimentelor în cazul lui Stoianoglo în sensul respectării garanțiilor dreptului la un proces echitabil și a drepturilor omului în general.

Amintim că ieri, 8 octombrie, Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorului pe caz, Victor Furtună, care a cerut instanței prelungirea arestului la domiciliu cu 30 de zile pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

El este acuzat de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și oferirea de declarații false în fața organelor competente.

Alexandr Stoianoglo este anchetat pentru decizia de a renunța la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon în dosarul furtului bancar și pentru promovarea unui amendament în 2011 în favoarea „Laundromatului”.

Totodată, Dumitru Robu a fost ales noul procuror general interimar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente