(video) Protestul în susținerea lui Stoianoglo: Magistrații care examinează cererea de arest au luat o pauză de o oră

Protest la Judecatătoria Ciocana. Zeci de persoane cer eliberarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo. „Libertate”, „Vrem Justiție”, „Stop dictatura”, scandează oamenii. Acțiunea are loc în timpul ședinței la care se va decide dacă Procurorul General va sta după gratii 30 de zile.

Foto:

11:32 Protestul s-a încheiat. Deputatul BCS, Vlad Batrîncea, a menționat că ședința trebuia să înceapă la 09:30 însă a început la 11:10, iar peste 10 minute de la începere au anunțat o pauză.

10:59 Grigore Novac a menționat că în aceste momente judecătorii examinează demersurile înaintate de avocați.

10:55 La protest s-a prezentat și Cristian Rizea, condamnat în România. Acesta l-a atacat pe Procurorul General, Alexandr Stoianoglo și l-a numit „capul mafiei justiției”. Protestatarii l-au alungat din fața Judecătoriei, fiind necesară și intervenția poliției pentru a nu admite un conflict.

La protest sunt și deputații BCS, dar și reprezentanți din Găgăuzia.

UNIMEDIA transmite live

33 de deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei au expediat un demers către președinta Maia Sandu, ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, Consiliul Superior al Procurorilor și alții prin care cer eliberarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, reținut acum 2 zile. Într-o adresară semnată ieri, aceștia spun că își rezervă „dreptul de nesupunere în formele permise de lege”, dacă Stoianoglo nu va fi eliberat astăzi, până la ora 12:00.

Tot ieri, Guvernatoarea Găgăuziei a venit cu un mesaj către conducerea țării, după reținerea lui Stoianoglo.

Membrii CSP au votat pentru numirea lui Dumitru Robu în funcția de Procuror General interimar, după ce Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcție și totodată, au fost suspendați și adjuncții acestuia.

Acum trei zile, Procurorul General a fost reținut. Acesta a spus că acțiunile de la PG sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu.

„Revenim la stat capturat”. Asta a fost prima declarație făcută de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, după reținere.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și președinta țării Maia Sandu au comentat ultimele acțiuni care au avut loc la sediul Procuraturi General.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, afirmă că „este și a fost” pentru ca Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, să fie demis, însă acțiunile care au avut loc, cu implicare mascaților de la SIS, i-a amintit de perioada lui Plahotniuc.

„Serios, adică așa se fac reformele în justiție în Moldova?”, s-a întrebat politologul, Dionis Cenușa, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițerii de la SIS. „Multe, multe lucruri de povestit partenerilor externi”, afirmă acesta.

Totodată, deputat PAS, Olesea Stamate, a declarat că membrilor CSP le-a ajuns cuțitul la os.

Evenimentele au fost comentate și de opoziție. Igor Dodon a declarat că reținerea lui Stoianoglo este o greșeală politică fatală, iar Batrîncea a calificat acțiunile drept o răfuială politică.


Pub