Sturza afirmă că Maia Sandu și Litvinenco nu au știut că PG va fi reținut. Dinu Plîngau: Hai să fim serioși! Dar dacă au fost folosiți de Morari e și mai rău

Fostul premier, Ion Sturza, afirmă că Maia Sandu și Sergiu Litvinenco nu au știut despre reținerea Procurorului General. „Or fi ei supărați pe el, dar nu sunt idioți… guvernarea, în naivitatea sa, poate fi luată prin surprindere și compromisă printr-o combinație de doi bani”, a scris Sturza pe pagina sa de Facebook. „Că nu au înțeles anumite lucruri, poate. Că nu au știut, hai să fim serioși! Sergiu Litvinenco, membru CSP nu a știut?”, i-a răspuns Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Am zis că nu mai comentez

Dar...

Când vezi că delirează o țară întreagă la comanda propagandiștilor de la Londra cu triplă identitate...

Maia Sandu și Sergiu Litvinenco nu au știut că cineva intenționează să-l aresteze pe Stoianoglo. Or fi ei supărați pe el, dar nu sunt idioți. Ce s-a dorit pe bune? O evaluare și retragerea încrederii. Prin organul abilitat - CSP. Atât. Aaa, că tinerii activiști au sărit în sus - ura, ura a căzut o stea... este o altă problemă. Problema lipsei de înțelegere a proceselor, coerență și - de ce nu? - inteligență.

Ceea ce a urmat este o păruială a clanurilor din interiorul sistemului. Cinică și fără multă inteligență. Aici, Stoianoglo este o victimă, și nu una colaterala. Evident, la el rămân întrebări și ele nu trebuie simplificate – „laundromatul”, UA, „privet, Slava!” etc. Dar acestea sunt infinit mai mici decât întrebarea: este el capabil să reformeze sistemul, să organizeze eficient lucrurile în așa fel încât să avem rezultate în dosarele de rezonanță? Și cel mai important - mai este el profesionist după ce divulgă în conferințe de presă neputincios materiale din anchete în decurs de investigație, mai poate fi considerat om de stat după atacul virulent la adresa presei, societății civile și diplomaților străini, mai poate fi considerat echidistant după ce a acceptat sprijinul moral și logistic, propagandistic al corupților și criminalilor economici în serie?!

Răspunsul vă aparține.

Ceea ce a demonstrat acest eveniment nefericit este că guvernarea, în naivitatea sa, poate fi luată prin surprindere și compromisă printr-o combinație de doi bani. Cu armele ei. De „armata” care i-a jurat credință.

La conducerea PG trebuie adus cineva din provincie - tânăr, ambițios, cu un profil asemănător celui al Codruței Kövesi. Cei de la centrală sunt toți cu bube. Nu un candidat politic. Parlamentul trebuie să formeze o comisie interpartinică (condusă de cineva din opoziție) care să analizeze acest caz. Conducerea politică trebuie să se delimiteze ferm de aceste acțiuni. Frazeologia generală nu mai merge.

Hai, dați-vă două palme și - la lucru! Vine iarna. Vorba clasicului: „iarna nu-i ca vara”.

P.S. Celor care dau/iau bani astăzi, profită de situație, le spun un singur lucru: este o investiție inutilă și periculoasă. Se vede din cosmos”, a publicat Sturza pe pagina sa de Facebook.

„Că nu au înțeles anumite lucruri, poate. Că nu au știut, hai să fim serioși!

Sergiu Litvinenco, membru CSP nu a știut? Deputatul PAS depune denunț în privința lui Stoianoglo, iar reprezentanții puterii în CSP votează pentru pornirea urmăririi penale, asta înseamnă să nu știi?

Dacă au fost folosiți de Morari e și mai rău. Ce a căutat SIS-ul acolo, de ce nu poliția la reținut și tot așa... Cert este că aceste nelămuriri trebuie să fie clarificate, iar demnitarii de stat să fie mai responsabili și-n lucru, și-n expuneri.

În loc să-l evalueze pe Stoianoglo, l-au făcut martir pentru o bună parte a societății în condițiile în care mai ieri ineficiența lui era fapt acceptat de toată lumea. Azi, să înțeleg, se merge în retragere”, i-a răspuns Plîngău.

Șefa statului cere procurorilor să vină cu mai multe informații privind procedurile aplicate în raport cu Alexandr Stoianoglo, Procurorul General suspendat, precum și despre motivele solicitării arestului preventiv pentru 30 de zile.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depusă la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub