Ultima oră! Alexandr Stoianoglo, în arest la domiciliu pentru 30 de zile: „O decizie ilegală. Au venit cu screen-uri din presă drept probe. Revenim la stat capturat”

Decizia a fost pronunțată acum câteva clipe de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, după o ședință ce a durat practic toată ziua. Magistrații au admis parțial demersul procurorilor și au dictat arest la domiciliu pentru 30 de zile. „Urmează să examinăm decizia, să vedem partea motivată și să luăm o decizie ce vom face în continuare”, a declarat Victor Furtună, procurorul care examineaza dosarul. La 17:40 a expirat termenul de 72 de ore de la reținerea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Foto: UNIMEDIA

„Decizia nu e corectă. Eu nu am făcut nimic din cele ce mă învinuiesc și s-a demonstrat în cadrul examinării dosarului nevinovăția mea. Procurorii nu au prezentat nicio probă, în afară de niște screen-uri din internet, din ziare. Noi am prezentat probe pentru nevinovăția mea.

Dosarul este unul politic. Ne întoarcem într-un stat capturat. Sunt învinovățit pentru ce aș fi făcut în 2011, când de fapt atunci acel amendament a venit de la CNA.

Niciun om nu va demonstra că am vreo legătură cu Platon, care aduce atâtea emoții negative în societate.

Eu nu am nimic împotriva să fiu investigat, dar nu am înțeles de ce eu, care în doi ani am făcut atâtea schimbări, nu au fost dosare la comandă, nu s-au persecutat jurnaliști, societate civilă, oameni de afaceri, sunt acum învinovățit. Ei pur și simplu au dorit să mă scoată din funcție ca să acapareze toate instituțiile statului”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

„Demersul nostru a fost admis parțial. Așteptăm partea motivată să decidem ce facem în continuare”, a declarat Victor Furtună, procurorul pe caz.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depusă la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub