Ce urma să declare Stoianoglo la briefingul, dat peste cap de mascații SIS: „Cel puțin 5 membri CSP au avut interes personal să mă înlăture din funcție”

La 72 de ore de la briefingul care nu a mai avut loc, la Procuratura Generală, unde au dat buzna mascații de la SIS, Alexandr Stoianoglo face dezvăluiri despre declarațiile pe care urma să le facă atunci. „Cel puțin cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor nu aveau dreptul să participe la ședința care mă viza pe mine, pentru că aveau interes personal să mă înlăture din funcție”, a declarat astăzi șeful suspendat al instituției de urmărire penală.


Foto: captură video

„În acea zi a avut loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor, unde eu am crezut, cum era normal, că am să fiu invitat pentru niște explicații. Eu am pregătit explicațiile respective. Mai mult ca atât, cinci membri ai Consiliului nu au avut dreptul să participe la acea ședință, având interes concret pentru înlăturarea mea din funcția de Procuror General.

O lună în urmă a fost modificată legislația în privința Procurorului General, a fost stabilită procedura disciplinară, evaluarea, procedura penală.

Acum ei au înțeles că procedura disciplinară și evaluarea sunt proceduri destul de îndelungate și au ales calea cea mai scurtă - pornim dosar penal, îl înlăturăm din funcție și gata.

În evanghelie scrie: Nu-i judecați, ei nu știu ce fac”, a declarat astăzi Alexandr Stoianoglo, la ieșirea din instanța de judecată.

Magistrații de la Ciocana l-au plasat astăzi în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe Alexandr Stoianoglo.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Ruslan Popov, unul dintre adjuncții Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre cererile de recuzare în privința unor membri ai CSP, pe care Alexandr Stoianoglo urma să le prezinte la ședința CSP. Printre cei vizați este ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și șeful interimar CSM, Dorel Musteață.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub