Grosu, despre dosarul Stoianoglo: Să compari perioada lui Plahotniuc cu cea de acum, este o viclenie. Mulți acum vor să adune dividende

Președintele interimar PAS declară că în țară sunt multe momente de deja-vu, așa cum s-a întâmplat și în seara de marți, atunci când mascați SIS au luat cu asalt Procuratura Generală și l-au reținut pe Procurorul General, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta. „În această țară sunt multe momente deja-vu. CSP se tot convoca, nu reușea, apoi avea deliberări. Tot ce îmi doresc, ca cetățean, este ca acest CSP să fie funcțional, să fie corect și să activeze cu mai puține artificii și zgomot”, a declarat Igor Grosu, la RTR Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Noi doar ne dorim să reformăm cu adevărat Justiția, ca să lucreze în raport cu toți, inclusiv cu cei care au fugit din țară cu tot cu bani.

Cine spune despre Plahotniuc? Socialiștii? Acest cetățean (Pavel Grigorciuc) poate spune multe și specula pe acest caz. Tot ce eu văd este că partidele neparlamentare, dar și pralamentare vor să se folosească de ocazie să adune dividende.

Stoianoglo trebuie să aibă dreptul la apărare și justiția să vină cu o decizie.

Să compari perioada de atunci cu cea de acum este un fel de viclenie.

Eu nu mă voi pronunța pe vinovăția lui Stoianoglo. Eu mă întreb de ce hoții mari nu sunt trași la răspundere. Unul e în Israel, altul în Londra, al treilea în Cipru. De ce ei, fără vreun impediment, fug cu tot cu bani în țările calde. Înseamnă că ceva nu funcționează?

Să spui că doi ani nu au fost dosare penale, nu înseamnă că e mare realizare. Este normal ca astfel de dosare să nu fie și nici nu vor fi”, a comentat Grosu.

Între timp, lideri de opinie din societatea civilă, activiști, juriști, analiști dar și lideri politici au criticat decizia de reținere a lui Stoianoglo. „Se întâmplă ceea ce făcea Vladimir Plahotniuc”, au menționat unii politicieni.

Magistrații de la Ciocana l-au plasat, pe 8 ocotmbrie, în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe Alexandr Stoianoglo.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depusă la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Ruslan Popov, unul dintre adjuncții Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre cererile de recuzare în privința unor membri ai CSP, pe care Alexandr Stoianoglo, urma să le prezinte la ședința CSP. Printre cei vizați este ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și șeful interimar CSM, Dorel Musteață.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub