image
Sursa foto: Serviciul Vamal al RM

FOTO // 23 de tentative de transport ilegal al mărfurilor, deconspirate de vameși; Ce alte încălcări au fost depistate

În urma acțiunilor întreprinse în ultima săptămână, angajații Serviciului Vamal au prevenit 23 tentative de trafic ilicit de mărfuri:

Câinii Serviciului Vamal în comun cu inspectorii vamali din posturile Otaci, Cahul, Costești și Leușeni au dejucat 4 tentative de transportare ilegală a mai multor bunuri, printre care: țigări de diferite mărci, un pistol pneumatic de calibru 4,5 mm, dar și un lot de articole vestimentare în valoare de 23000 de lei.

Inspectorii vamali de la Leușeni au contracarat alte 7 tentative de trafic ilicit cu țigări, piese auto uzate, mărfuri de uz casnic, produse alimentare și de igienă personală, componente pentru calculator.

Bunuri nedeclarate organului vamal au fost depistate și la postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău, în ultima săptămână fiind înregistrate 5 astfel de cazuri. Vameșii au depistat țigări, încălțăminte, blănuri, ochelari pentru vedere și valută străină în bagajele călătorilor. Atât la intrare, cât și la ieșire din țară, persoanele fizice sunt obligate să declare în scris organului vamal sumele ce depășesc 10000 de euro de persoană (sau echivalentul lor).

-Alte cazuri de transportare ilegală a mărfurilor au fost cosemnate la posturile vamale: Chișinău 2 (Cricova), Briceni, Tudora, Criuleni, Cahul, Hârbovăț și Costești.

În consecință, bunurile au fost ridicate, iar cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al.10 Cod Contravențional al RM.

De asemenea, funcționarii vamali au identificat:

-111 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).

- 31 de cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 de lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal al RMServiciul Vamal al RM
Serviciul Vamal al RMServiciul Vamal al RM
Serviciul Vamal al RMServiciul Vamal al RM
Serviciul Vamal al RMServiciul Vamal al RM
Serviciul Vamal al RMServiciul Vamal al RM
Serviciul Vamal al RMServiciul Vamal al RM

Noutăţile partenerilor

comentarii: