image
Sursa foto: Jurnal.md

UE a debursat 50 de mil. de euro pentru Moldova din asistența macrofinanciară; Comisar: RM a înregistrat progrese

Comisia Europeană, în numele UE, a debursat 50 de milioane de euro din asistență macrofinanciară către Republica Moldova. Tranșa face parte din pachetul de urgență pentru zece parteneri de extindere și vecinătate, prin care UE își propune să îi ajute să răspundă la impactul economic al pandemiei COVID-19.

Asistența este oferită prin împrumuturi la rate avantajoase. Programul este o demonstrație concretă a solidarității UE cu partenerii săi pentru a contribui la reacția la impactul economic al pandemiei COVID-19.

„Sunt încântat că Uniunea Europeană a debursat încă 50 de milioane de euro în calitate de sprijin financiar Republicii Moldova. Aceasta este o demonstrație concretă a angajamentului UE de a ajuta Moldova să răspundă la impactul economic și social al pandemiei COVID-19. Aceste fonduri, eliberate în urma îndeplinirii angajamentelor politice convenite, recunosc progresele realizate de țară în implementarea măsurilor necesare pentru a asigura un viitor mai stabil și prosper”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Prima tranșă de 50 de milioane de euro a ajuns în RM în noiembrie 2020.

„Moldova a făcut progrese remarcabile pentru a finaliza condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea acestei a doua și finale plăți de 50 milioane de euro. Acestea au inclus măsuri importante pentru îmbunătățirea gestionării finanțelor publice în sectorul sănătății, lupta împotriva corupției, măsuri pentru consolidarea bunei guvernări și a statului de drept, precum și pentru îmbunătățirea climatului de afaceri. De asemenea, Moldova continuă să îndeplinească condițiile prealabile în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și mecanisme democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Decizia de a acorda asistență financiară celor zece parteneri de extindere și vecinătate în contextul pandemiei COVID-19 a fost propusă de Comisie la 22 aprilie 2020 și adoptată de Parlamentul European și Consiliu la 25 mai 2020.

Noutăţile partenerilor

comentarii: