Procuratura Generală anunță că a fost format din procurori un grup de urmărire penală în dosarul lui Stoianoglo

Foto: zdg.md

Procuratura Generală a venit cu o reacție în privința urmăririi penale împotriva procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, și anunță că prin ordonanța procurorului general interimar Dumitru Robu a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către Victor Furtună procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor.

În comunicatul Procuraturii Generale se spune că până în prezent, în Republica Moldova nu au mai existat precedente de începere a urmăririi penale în privința unui procuror general în exercițiu, ceea ce evident determină multiple percepții confuze ale evenimentelor care au loc.

„Considerăm necesar de a informa publicul, că în conformitate cu prevederile art. 270 alin. (7) din Codul de procedură penală, urmărirea penală în privința Procurorului General a fost pornită, de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor. Totodată, având în vedere complexitatea și rezonanța socială a cazului, pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz Victor Furtună, cel care a inițiat urmărirea penală împotriva procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, prin ordonanța procurorului general interimar Dumitru Robu a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către Victor Furtună procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Totodată, se menționează că: „În raport cu această cauză penală și în virtutea competențelor care îi sunt atribuite de lege, Procurorul General interimar nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală în această cauză penală, revenindu-i în schimb competența de a asigura pentru procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor condițiile necesare pentru efectuare unei investigații complete, obiective și în condiții legale”.

Amintim că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat din funcție și reținut pentru 72 de ore, iar procurorul Victor Furtună a cerut instanței 30 de zile de arest pe numele lui Alexandr Stoianoglo.

El este acuzat de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și oferirea de declarații false în fața organelor competente.

Alexandr Stoianoglo este anchetat pentru decizia de a renunța la învinuirile aduse lui Veaceslav Platon în dosarul furtului bancar și pentru promovarea unui amendament în 2011 în favoarea „Laundromatului”.

Totodată, Dumitru Robu a fost ales noul procuror general interimar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente