Cum te simți azi? A fost lansată platforma care te ajută să găsești în apropiere un specialist în sănătate mintală

Foto: Ilustrație: Sandu Oprea

Pentru a susține persoanele care se confruntă cu afecțiuni mintale, a fost lansată campania „Cum te simți azi?”. Aceasta are drept scop susținerea și promovarea celor 40 de centre comunitare de sănătate mintală din toată țara, ce oferă gratuit, confidențial și aproape de locul de trai servicii de susținere, consultanță și ajutor psihologic celor care simt necesitatea de a vorbi cu un specialist.

În cadrul campaniei, a fost lansat portalul cumtesimtiazi.md, care conține informații detaliate privind problemele de sănătate mintală, sfaturi și recomandări ale specialiștilor, istorii ale oamenilor care au suferit de tulburări mintale, dar și resurse informaționale dedicate. De asemenea, platforma include datele de contact și adresele celor 40 de centre comunitare de sănătate mintală.

Pe parcursul anului 2020, în cadrul Centrelor comunitare de sănătate mintală din Republica Moldova au fost asistate 179 960 de persoane, din care 83,69 % repetat cu scop de diagnostic și tratament.

La nivel global se estimează că 5 % din adulți suferă de depresie, fiind una dintre cele mai frecvente afecțiuni mintale. La fel, unul din șapte copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani are o afecțiune mintală, iar jumătate dintre aceste probleme încep de la vârsta de 14 ani.

La nivel mondial, în medie, țările cheltuiesc doar 2 % din bugetele naționale pentru problemele de sănătate mintală. În pofida creșterii asistenței pentru îngrijirea sănătății mintale în ultimi ani, aceasta nu a depășit 1 % din asistența medicală în general.

Vedeți AICI unde puteți apela pentru a cere ajutor sau pentru a salva pe cineva!

Campania a fost lansată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente