‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 21 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriValeriu Prașcă: „Soia devine o cultură foarte profitabilă, dacă e irigată”

Valeriu Prașcă: „Soia devine o cultură foarte profitabilă, dacă e irigată”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În timp ce tot mai mulți tineri își fac bagajele și pleacă peste hotare în căutarea unui viitor mai bun, alții vor să demonstreze că succesul poate fi construit și acasă, dacă la temelie stau munca și ambiția.

Asemenea idealuri îl caracterizează și pe Valeriu Prașcă, un agricultor în vârstă de 33 de ani, care deține peste o sută de hectare de terenuri agricole în nordul țării: de la livezi cu mere până la câmpuri cu cartofi, ceapă sau soia.

Agricultura îi curge prin vene încă de mic copil, fiind o pasiune transmisă din generație în generație. În timp ce frații și surorile au luat calea străinătății, Valeriu a rămas în sat să lucreze terenurile agricole moștenite inițial de la părinți, cumpărând apoi și altele.

Acum câțiva ani, a semănat soia pe primele cinci hectare, în satul Corjeuți, raionul Briceni, extinzând în timp suprafața însămânțată cu această cultură agricolă până la 20 hectare. Producția este comercializată pe piața internă.

În ultima perioadă, odată cu promovarea pe scară largă a conceptului de alimentație sănătoasă, soia a devenit un produs tot mai căutat.

Aceasta reprezintă o cultură valoroasă prin faptul că îmbină în componența sa o cantitate foarte ridicată de proteină în medie 40% şi de ulei 20%, fiind o sursă proteică potrivită atât pentru vegetarieni, cât și pentru cei care evită lactatele.

‹ adv ›

Producția de soia depinde îndeosebi de accesul la irigare. Până nu de mult, Valeriu Prașcă suporta costuri mari pentru a iriga, dar de un an, de când face parte din Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Irigare-Nord”, costurile pentru un metru cub de apă livrat la irigare s-au micșorat de câteva ori, având totodată acces nelimitat la apă.

„Cu ajutorul irigării, putem obține o recoltă de până la cinci tone de soia le hectar. Apa este viață nu doar în cazul oamenilor, ci și a culturilor agricole. Fără irigare, 90 la sută din afacerile inițiate în domeniul agriculturii sunt sortite spre eșec. În context, mesajul meu către autorități este să investească mai mult în sectorul de irigare, important pentru dezvoltarea afacerilor agricole, să mărească subvențiile și să atragă mai multe investiții în acest domeniu, prioritar pentru țara noastră”, a specificat agricultorul.

În ultima perioadă, tot mai mulți tineri visează la propria afacere în detrimentul poziției de angajat.

Valeriu Prașcă însă menționează că a fi propriul tău șef necesită mult mai multă responsabilitate, muncă și disciplină. Totuși, dacă ar lua-o de la capăt nu ar schimba nimic.

„Dacă toți vor pleca peste hotare, cine va rămâne să dezvolte țara? Eu cred în potențialul statului și al nostru, al tinerilor, iar prin muncă și ambiție, vom reuși să dezvoltăm țara astfel încât tot mai mulți din cei plecați să își dorească să revină”, a conchis tânărul.

‹ adv ›

Datele oferite de Biroul Național de Statistică arată că suprafeţele ocupate de soia în Republica Moldova variază anual între 25 – 40 mii ha, cu o producție de circa 30 – 50 mii tone, în timp ce consumul local de soia este în jur de 90-100 de mii de tone, din care practic aproape jumătate sunt importuri.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›