Fracțiunea Partidului „Șor” insistă ca Procurorul General să fie ales de către cetățeni

Singura soluție corectă și eficientă este ca procurorul general să nu mai fie ales de politicieni și de oamenii sistemului, ci direct, de către toți cetățenii. De asemenea, procurorul general trebuie să se subordoneze cetățeanului și să depindă de votul lui, nu de cel al Parlamentului, Guvernului și Președinției. De această părere sunt deputații fracțiunii Partidului „Șor” și a fost exprimată în cadrul unui briefing de presă, în contextul ultimelor evenimente legate de suspendarea din funcție și reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Foto: Marina Tauber

Deputatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, a declarat că evenimentele din ultima perioadă au tentă politică, nu juridică.

„Scandalurile permanente create în jurul Procuraturii Generale și a procurorilor din țara noastră, precum sunt și cele din ultima perioadă, afectează grav imaginea Republicii Moldova pe plan intern și extern și sporește și mai mult neîncrederea în justiție și în procesele democratice. Indiferent din ce parte privești faptele, un lucru este cert: alegerea și demiterea din funcție a procurorului general a fost și rămâne un subiect extrem de sensibil și controversat și vor exista mereu motive de a pune la îndoială corectitudinea acestor procese. Atât timp cât factorul politic și puterea, în particular, vor avea un rol decisiv în acest sens, vor exista dubii și semne de îndoială față de independența și corectitudinea acestei instituții vitale pentru funcționarea statului de drept”, a menționat Tauber.

De asemenea, parlamentarul a precizat că fracțiunea Partidului „Șor” este interesată ca Procuratura, ca instituție cheie în efectuarea actului de justiție, să se ghideze exclusiv de buchia legii și să se subordoneze cetățenilor și statului de drept, motiv pentru care sunt necesare măsuri ferme pentru restabilirea încrederii populației în această instituție.

„Am văzut că toate mecanismele aplicate până acum în ceea ce privește desemnarea procurorului general, indiferent că vorbim despre concursuri publice sau vot politic, au lăsat impresia în societate că totul este o farsă și că procurorul general rămâne o unealtă în mâinile grupurilor de interese și face justiție selectivă. Noi, Partidul „Șor”, am considerat mereu că, atât timp cât politicienii vor fi lăsați să decidă cine și cum trebuie să facă justiție în Republica Moldova, nu vom avea nici justiție, nici dreptate, nici încredere în statul de drept. Pentru că politicul este mereu tentat să folosească puterea în nume propriu, iar pentru asta va încerca mereu să-și subordoneze Procuratura Generală”, a accentuat deputatul Partidului „Șor”.

Astfel, pentru a rupe acest cerc vicios și pentru a le reda oamenilor încrederea în instituția Procuraturii, singura soluție corectă și eficientă, în viziunea deputaților Partidului „Șor”, este ca procurorul general să fie ales de popor.

„Oamenii trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când se decide cine este cel care le va face dreptate și să poată participa direct la efectuarea actului justiției. Procurorul general trebuie să se subordoneze cetățeanului și să depindă de votul lui, nu de cel al Parlamentului, Guvernului și Președinției, dacă vrem ca interesele cetățenilor să prevaleze în efectuarea actului de justiție. Practica alegerii directe a procurorului general și judecătorilor este aplicată în societăți foarte dezvoltate și și-a demonstrat eficiența în timp. Așa se face inclusiv în Statele Unite, care sunt considerate leagănul democrației și un etalon al statului de drept”, a mai spus deputatul Marina Tauber.

Reamintim faptul că deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor” au elaborat o inițiativă legislativă privind alegerea directă a procurorului general, în 2019, dar nu a fost susținută de celelalte fracțiuni parlamentare.

În luna august a acestui an, aleșii Partidului „Șor” au propus din nou, printr-un proiect de hotărâre, modificarea Constituției, astfel încât procurorul general să fie ales de către popor. Întrucât revizuirea Legii Supreme poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați, adică de 34 de parlamentari, fracțiunea Partidului „Șor”, care numără șase deputați, a propus crearea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege în acest sens. Până în prezent, inițiativa fracțiunii parlamentare a Partidului „Șor” nu a avansat în vreun fel.


Pub