image
Sursa foto: facebook

Prețuri de patru ori mai mari în supermarket-uri la mere, decât la producători; Slusari: „Parlamentul trebuie să intervină”

În timp ce proprietarii livezilor, care au investit enorm în creșterea și îngrijirea acestora, își vând anul acesta merele la un preț de 3- 5 lei, în marile rețele de magazine din Republica Moldova acestea se vând la un preț de 14 - 18 lei. Fostul deputat Alexandru Slusari consideră că actualul Parlament ar trebui să intervină în susținerea producătorilor locali și a consumatorilor prin susținerea proeictului de lege propus anterior de Platforma DA privind plafonarea până la 10% a plăților din partea furnizorilor produselor agroalimentare către supermarketuri.

„Acestea sunt prețurile de comercializare a merelor pentru consumători la un supermarket. Aproape 14 lei pe un soi și 18,5 lei pe alt soi ! După cum vedeți, merele nu sunt de cel mai bun aspect. Cunoașteți cu cât se procură la momentul actual mărul de acest tip în livezile fermierilor ? Cu 3-5 lei per kg!”, a menționat Alexandru Slusari.

ss
ss

Fostul vicepreședinte al Parlamentului se întreabă de ce aceste fructe ajung la cetățeni la un preț de 4 ori mai mare și cine culege aceste venituri care sunt de câteva ori mai mari decât a celor care au plantat și au îngrijit livada.

„Am auzit argumente împotriva promulgării legii Platformei DA despre plafonarea intereselor comerciale a supermarketurilor că ar crește prețuri în magazine. Dar acum ce avem ? Retailerii cer de la producătorii agroindustriali autohtoni reduceri de 25-40 % pentru accederea pe rafturi, însă aceste discaunturi nu se reflectă în prețul final pentru populație și merg în buzunarele proprietarilor supermarketurilor. Este important ca Parlamentul să revină la proiectul de lege, care plafonează apetiturile supermarketurilor și facilitează acces producătorilor mici și mijlocii autohtoni în rețelele comerciale. Ajunge de ascultat doar lobiști de la asociațiile importatorilor”, a mai spus Alexandru Slusari.

Potrivit fostului deputat aceasta lege ar corespunde tuturor standardelor europene și în special Directivei Parlamentului European din 17 aprilie 2019.

Noutăţile partenerilor

comentarii: