image
Sursa foto: jurnal.md

Vot FINAL pentru modificarea Codului de executare; Datornicii nu vor putea fi evacuați din casă în perioada rece a anului

Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de modificare a Codului de executare al Republicii Moldova, inițiat de președintele Maia Sandu. „Pentru” au votat 62 de deputați.

Mecanismul de protecție, creat de modificările introduse, stabilește, între altele, că cetățeanul nu va putea fi evacuat din casă în perioada rece a anului, dacă acesta nu dispune de altă locuință corespunzătoare, unde s-ar putea muta.

Tot aici se înscrie starea de urgență, de asediu sau de război și starea de urgență în sănătate publică.

Proiectul mai propune extinderea listei bunurilor și veniturilor cetățeanului, care nu pot fi urmărite.

Astfel, dacă debitorul este agricultor, nu pot fi urmărite alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obținerii mijloacelor de subzistență și furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă.

„Este un proiect așteptat, este o încercare de a umaniza legislația de executare care a devenit în ultimii ani agresivă în raport cu categoriile dezavantajate financiar din această țară. Mă refer la familii cu mulți copii, cu persoane cu grade de dizabilitate, etc. Evident că nu e o panacee absolută, dar cel puțin oferă niște garanții clare și oferă o perioadăde răgaz în care un debitor poate găsi soluții”, comentat deputata PAS Ana Racu.

„În această perioadă complicată, când lumea își pierde veniturile, este nevoită să apeleze la aceste instrumente, trebuie să existe această solidaritate, coeziune cu cei oamenii afectați”, a adăugat speakerul Igor Grosu.

Noua lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Urmărirea bunurilor, reținerile veniturilor debitorului, precum și evacuările silite inițiate până la data intrării în vigoare a acestei legi vor continua potrivit prevederilor acestei legi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: