image
Sursa foto: Jurnal.md

Promo-LEX lansează Misiunea de observare a alegerilor care vor avea loc la 21 noiembrie inclusiv la Bălți

Promo-LEX lansează Misiunea de observare a alegerilor locale noi care vor avea loc la 21 noiembrie inclusiv în municipiul Bălți.

Observarea procesului electoral va cuprinde perioada electorală precum și ziua alegerilor, urmând a fi realizată de către echipa centrală, dar și de către 6 observatori pe termen lung și 30 de observatori pe termen scurt , repartizați la nivel local.

Misiunea de Observare Promo-LEX va monitoriza campania electorală din perspectiva respectării principiilor proceselor electorale democratice și a cadrului legislativ. Observatorii vor monitoriza activitatea organelor electorale și a altor instituții relevante, prestația concurenților electorali și a partidelor politice, inclusiv finanțarea campaniei electorale.

Tradițional, MO Promo-LEX va efectua și numărarea în paralel a voturilor, iar rezultatele monitorizării și concluziile Misiunii de Observare vor fi expuse într-un raport.

Totodată, pornind de la experiența monitorizării alegerilor locale noi din 2018 și a alegerilor locale generale din 2019, Promo-LEX reamintește despre unele aspecte problematice constatate anterior și care se pot repeta și în acest scrutin. Instituția atrage atenția legislativului, organelor electorale dar și altor actori relevanți despre necesitatea asigurării unor condiții echitabile la etapa de colectare a semnăturilor pentru funcția de primar în cazul candidaților independenți, dar și despre numărul exagerat de semnături necesar a fi colectate în liste de subscripție pentru înregistrare în calitate de concurent la alegerile primarului mun. Bălți.

Noutăţile partenerilor

comentarii: