image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Stamate, despre graba cu care a fost reținut Stoianoglo: „Faptele invocate în sesizare erau cunoscute întregii societăți”

Dacă ar fi fost un caz ordinar lucrurile s-ar fi derulat poate mai lent. În cazul procurorului general, faptele invocate în sesizarea deputatului Lilian Carp adresată Consiliului Superior al Procurorilor erau cunoscute nu doar procurorului de caz, ci întregii societăți, fapt care explică graba cu care a avut loc reținerea acestuia, a menționat președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Solicitată să comenteze învinuirea adusă de procurorul de caz referitor la amendamentul semnat de Alexandru Stoianoglo în 2011, învinuire care potrivit avocatului Vasile Gafton ar fi „o aberație” deoarece vine să învinuiască un deputat pentru activitatea sa legislativă, Olesea Stamate a declarat că deputatul are și responsabilitatea de a se asigura că proiectele pe care le propune nu comportă riscuri de fraudă sau corupție.

„Înțeleg dubiile vizavi de atribuirea responsabilității deputaților pentru anumite amendamente pe care le propun. Pe de o parte este dreptul deputatului de a veni cu anumite proiecte, amedamente la acte legislative, pe de altă parte este și responsabilitatea deputatului de a se asigura că acele proiecte pe care le propune nu comportă anumite riscuri de corupție. Legătura între acel amendament și conexiunea acestuia cu Laundromatul și cu alte procese urmează a fi demonstrată. Să vedem ce va face procurorul de caz si dacă va găsi vreo conexiune între semnarea acelui amendament și ce a urmat după (...) Nu cred că un deputat și în special unul cu formare juridică, fost adjunct al procurorului general poate să semneze un amendament care nu-și dă seama ce efect ar putea să aibă. Este greu de crezut”, a comentat Olesea Stamate

Amintim că procurorul general suspendat este învinuit de promovarea unui amendament în anul 2011 care a facilitat Laundromatul.

Acesta a semnat un raport despre proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”. Sintagma a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: